TuzlaVijesti

EU putem Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Tuzla podržala osnivanje osam novih biznisa










U srijedu, 12.07.2023. godine, gradonačelnik Grada Tuzle potpisao je ugovore o dodjeli  finansijske i stručne podrške osnivanju vlastite samostalne djelatnosti i početku poslovanja sa korisnicima podrške u okviru Programa podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja u gradu Tuzli.

Radi se o podršci za osam novoosnovanih vlastitih djelatnosti koje su registrovali korisnici podrške iz II grupe učesnika Programa podrške poduzetništvu putem Lokalnog partnerstva Tuzla. Pokrenuti poslovni poduhvati obuhvataju različite obrtničke djelatnosti među kojim je i jedna zajednička obrtnička radnja koju su registrovale dvije korisnice podrške iz ovog Programa.

Možda će Vas zanimati i:

Prije registrovanja biznisa, poduzetnici su razvili poslovnu ideju, izradili poslovni plan i prema razrađenom poslovnom planu pokrenuli vlastitu poslovnu djelatnost, te unaprijedili  znanja o poduzetništvu i razvili svoje poduzetničke vještine.

Jedna od korisnica podrške je Semra Sukanović Bešlagić, koja je ovom prilikom kazala: „To je brend kozmetike za njegu lica, tijela i kose. Proizvodi su rađeni na prirodnoj bazi, inspirisani su prirodom, a s obzirom da sam ja po struci farmaceut, sadrže još neke aktivne komponente za još efikasnije djelovanje. Zahvaljujem se Međunarodnoj organizaciji rada i projektu koji realizuje Grad Tuzla, a finansira Evropska unija, uspjela sam da obezbjedim sredstva i pokrenem svoj posao i otvorim prvu poslovnicu u Tuzli“.

Program podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja u gradu Tuzli realizuje se u okviru  Projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR),  a finansira se iz sredstava Evropske unije u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje -Faza II (LEP II).

Grad Tuzla partner onima koji imaju dobre ideje

„Grad Tuzla opredjeljen je ka razvoju privrede, privrednih djelatnosti, ovo je dokaz da je Grad Tuzla, u pravom smislu riječi, partner svima onima koji imaju dobre poslovne ideje, gdje im kroz razne međunarodne projekte pružamo stručnu edukaciju, pomoć i podršku u razvoju ideja i na kraju registraciju djelatnosti, a opet kroz budžet i budžetske aktivnosti, imamo linije podrške privrednicima kroz projekat „Siguran start“ gdje podržavamo novoregistrovane obrte u prvoj i drugoj godini poslovanja“, istakao je gradonačelnik Lugavić.

U okviru Projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“ uspostavljeno je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla (LPZ Tuzla), u kojem je Grad Tuzla glavni partner i koji implementira ovaj Projekat u saradnji  sa ostalim partnerima.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla jedno je od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.



Izvor
tuzlainfo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button