Svijet

Nevladine organizacije tvrde da Izrael “krade organe” mrtvim Palestincima










Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Euro-Med Human Rights Monitor optužila je izraelsku vojsku za uzimanje organa od preminulih osoba u Pojasu Gaze i pozvala na provođenje nepristrane međunarodne istrage.

U nedjelju je Euro-Med Human Rights Monitor izrazio zabrinutost zbog potencijalne krađe organa s palestinskih leševa, na temelju izvještaja medicinskih stručnjaka u Gazi koji su pregledali tijela.

Ova nevladina organizacija je također prikupila dokaze o tome da su izraelske snage preuzele više mrtvih tijela iz bolnica u sjevernoj i južnoj Gazi, uključujući al-Shifa i indonezijske bolnice.

Također, tvrde da je Izrael ekshumirao i zaplijenio leševe iz masovne grobnice iskopane u dvorištu u al-Shifi prije više od 10 dana.

Prema nevladinoj organizaciji, nedostajali su vitalni organi , poput jetre, bubrega i srca, kao i rožnice, što bi mogao biti dokaz krađe organa .

Prema Euro-Med-u, liječnici u raznim bolnicama u Gazi izjavili su da forenzički medicinski pregledi sami po sebi ne mogu potvrditi ili odbaciti izvještaje o krađi organa jer je više tijela bilo podvrgnuto operaciji prije smrti.

Osim toga, intenzivni izraelski napadi na Gazu onemogućili su temeljito ispitivanje izvađenih leševa. To je u skladu s prethodnim izjavama palestinskih zdravstvenih dužnosnika koji su izjavili da je kolaps zdravstvenog sustava enklave otežavao čak i brojanje mrtvih.

Posljednjih godina pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da je Izrael nezakonito koristio tijela Palestinaca. Prema knjizi Meire Weiss, Over Their Dead Bodies , ova se navodna praksa odvijala između 1996. i 2002. i uključivala je uklanjanje organa preminulih Palestinaca za medicinska istraživanja i transplantaciju izraelskim pacijentima.

Uprkos ovim tvrdnjama, vrijedno je napomenuti da jevrejska uvjerenja podupiru transplantaciju i uzimanje organa, dajući očuvanje života ispred svih drugih vjerskih obveza.

U izlaganju izraelske televizije 2014., visoki dužnosnici priznali su da su koristili kožu preminulih Palestinaca i afričkih radnika za liječenje Izraelaca, uključujući vojnike s opekotinama.

Prema istraživanju CNN- a iz 2008. godine, vjeruje se da je Izrael glavno središte za ilegalnu globalnu trgovinu ljudskim organima.

Euro-Med Monitor također navodi da je pod krinkom “sigurnosnog odvraćanja”, Izrael je postao jedno od najvećih središta ove nezakonite industrije.

Država je pozvana da poštuje “međunarodni zakon” i još jednom je naglasila važnost odavanja počasti i zaštite pokojnika tokom rata. Prema Četvrtom zakonu iz 1949 . Ženevske konvencije, koju Izrael nije ratificirao, sve zaraćene strane moraju iskazivati po​​štovanje prema mrtvima zabranom bilo kakvog oblika zlostavljanja, unakažavanja ili drugih nepoštivnih radnji prema njihovim tijelima.

Euro-Med Monitor je istakao kako je Izrael optužen za zadržavanje tijela brojnih Palestinaca ubijenih u Gazi od 7. oktobra, iako je nekolicina prebačena Međunarodnom odboru Crvenog križa. Ova akcija se smatra oblikom kazne kako bi se porodicama uskratila prilika da pokažu svoje voljene.

Tendencija da se zadrže tijela preminulih Palestinaca nešto je po čemu je Izrael poznat, kako je primijetio Euro-Med Monitor.

“Izrael navodno posjeduje tijela 145 Palestinaca u svojim mrtvačnicama i dodatnih 255 na zabranjenoj lokaciji poznatoj kao ‘Groblje brojeva’ blizu jordanske granice. Ovo odbijanje da se tijela predaju njihovim obiteljima radi pravilnog pokopa moglo bi se vidjeti kao kolektivno kažnjavanje, što je zabranjeno Četvrtom ženevskom konvencijom,” navodi se u saopćenju Euro-Med monitora.

Čin ukopa pokojnika ima veliku vjersku važnost u islamu i nosi duboko kulturno i duhovno značenje.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button