Tuzlanski kanton

ISTRAŽIVANJE Tuzla i Lukavac zagađeniji od Pekinga










Prema istraživanju Udruženja građana “Eko akcija” i “Borba za život” bosanskohercegovački gradovi Tuzla i Lukavac zagađeniji su su i od Pekinga.

Navikli smo na to da Peking u zimskom periodu ne silazi s naslovnica svjetske štampe zbog visokih vrijednosti zagađenja zraka lebdećim česticama.

U decembru prošle godine u tom gradu je, zbog izuzetno visokih vrijednosti zagađenja, dva puta proglašavan crveni alarm. Dva puta život u gradu sa 22 miliona stanovnika potpuno je zaustavljen, zatvarane su škole, tvornice, obustavljan saobraćaj, brojni timovi inspektora vršili dodatnu kontrolu industrijskih pogona i ložišta.

Iznosi zagađenja zabilježeni u Tuzli nadmašuju vrijednosti ikada zabilježene u Pekingu.

zagadenje

Srednja mjesečna vrijednost lebdećih čestica PM2,5 u Tuzli iznosila je 220 μg/m3, u Lukavcu 171 μg/m3, a u Pekingu 162 μg/m3. Kritična granica zagađenja zbog koje je u Pekingu oglašavana uzbuna u Tuzli je u decembru dostignuta deset, a u Lukavcu sedam puta.

Kako navode iz spomenutih udruženja, još uvijek nema naznake da će biti prekinuto višegodišnje potpuno zanemarivanje ovog krupnog okolišnog problema.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button