Lifestyle

Psiholozi objasnili posebnost prve ljubavi: slično povezanosti majke i djeteta

Divljanje hormona










Kad se prvi put zaljubimo osjećaji su izuzetno intenzivni i sasvim novi. Prema stručnjacima za veze, to je razlog zašto su prve ljubavi nezaboravne.

“Prve ljubavi najčešće imaju vrlo jaku emocionalnu povezanost. U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju. To stvara gotovo pretjeranu emotivnu vezu kroz otpuštanje hemikalije oksitocina, istog spoja koji veže majke i djecu”, otkrio je David Bennett, savjetnik i stručnjak za veze.

Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Pomaže povezati ljude, potiče nas da se otvaramo drugima i smanjuje bilo kakvu želju za odvajanjem.

“Prve ljubavi su jednostavne, ali snažne”, dodaje Bennet, a psihijatrica Amy Ricke tvrdi da mozak baš takvu ljubav pamti.

Naime, kad se zaljubimo prvi put, niz spojeva poput dopamina, oksitocina i serotonina ‘preplave’ mozak. Ove hemikalije uzrokuju da se osjećamo dobro, uzrokuju euforiju.

“Upravo zato su prve ljubavi iskustva koja u mozgu ostaju potpuno svježa. Često ih je jednostavno nemoguće zaboraviti zbog toga što takva sjećanja bude u nama”, objasnila je Ricke.



Izvor
radiosarajevo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button