Tuzlanski kanton

Sjećanje na Ernu Sinanović i Branku (Ojdanić) Omeragić: Peti memorijalni odbojkaški turnir u Gradačcu










U nedelju 24. 09. 2023. u Gradačcu u Gradskoj dvorani je održan peti memorijalni turnir posvećen dvjema izuzetnim odbojkašicama, reprezentativkama, koje su nosile dres odbojkaške ekipe iz Gradačca, Branki (Ojdanić) Omeragić i Erni Sinanović.

Branka je svoju karijeru ostvarila prije rata, kada je nosila dres reprezentacije nekadašnje države i bila jedna od glavnih nosilaca igre gradačačkog odbojkaškog kluba.

Umrla je 17.11.2014. godine u 57. godini u Austriji.

Erna je bila mnogo mlađa, reprezentativka BiH, izuzetno važna odbojkašica u ekipi Kule iz Gradačca i veoma omiljena kako u klubu, tako i kod svih navijača i ljubitelja sporta u Gradačcu. Tragično je nastradala u saobraćajnoj nesreći 03.01.2018. i napustila nas u 36. godini života. Koliko je voljela odbojku i koliko joj se posvećivala, najbolje svjedoče njene riječi koje nam je izgovorio njen otac Sulejman: ,,Sve mi možete zabraniti ali mi odbojku ne možete zabraniti“.

Tragedija je kada jednu sredinu tako napusti jedna mlada i draga osoba, a za klub je to bio ogroman gubitak. Međutim, klub iz Gradačca nije zaboravio svoje dvije ponajbolje sportašice i ovo je bio peti memorijalni turnir pod njihovim imenom. I to je jedna paralela između ove dvije sportašice, da su bile ne samo velike odbojkašice nego i izuzetno drage osobe i da su ostavile neizbrisiv trag u odbojkaškom sportu, kako u Gradačcu, tako i Bosni i Hercegovoni i nekadašnjoj državi.

Zato su se sa razlogom Gradačačani odlučili da se bar na ovakav način djelimično oduže ovim sportašicama, ali tuga i sjećanje na njih nikada neće iščeznuti.

Ove godine su na turniru učestvovale ekipe: OK Crvena zvezda – Beograd, OK Jedinstvo – Užice, OK Inova – Banja Luka i ekipa domaćina OK Kula – Gradačac.

Potrebno je istaći da se tri godine turnir nije održavao zbog korone, ali da je prošle godine nastavljena tradicija održavanja ovog turnira jer sjećanje na njih i zasluge ovih dviju odbojkašica nikada ne blijede.

U prvim utakmicama turnira sastali su se OK Jedinstvo – OK Kula 3:0 , dok su drugu odigrale ekipe OK Crvena Zvezda – OK Inova 2:1. U borbi za treće mjesto igrali su OK Kula – OK Inova 3:0 a u finalnoj utakmici su se sastale ekipe OK Jedinstvo – OK Crvena Zvezda 2:1.

Tekst: Suad Krajnović



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button