Lifestyle

Odličan savjet kako da peškiri ostanu mekani i mirisni?










Dizajnerica peškira, Lusi Akrojt, dijeli nekoliko jednostavnih trikova kako održavati peškire mekanima i dugotrajnima.

Njeni savjeti mogu biti korisni za sve koji žele da produže životni vijek svojih omiljenih peškira i osiguraju njihovu mekoću nakon svakog pranja.

Možda će Vas zanimati i:

Prvo pravilo koje Lusi ističe je da peškire nikada ne bi trebalo prati u pretrpanoj veš mašini. Ovo je važno jer peškirima treba vazduh da bi se dobro oprali, a pretrpana mašina može rezultirati nakupljanjem vlage, što može dovesti do gubitka mekoće i postepenog otvrdnjavanja materijala. Umjesto toga, preporučuje se pranje manjeg broja peškira u jednoj turi kako bi se osiguralo dobro ispiranje i sušenje.

Druga važna napomena je da se peškiri ne bi trebali prati zajedno s drugim vešom. Ovo je zato što peškiri imaju tendenciju da upijaju velike količine vode, te ih pranje s drugim komadima veša može rezultirati neujednačenim pranjem i oštećenjem drugih materijala.

Kada je riječ o temperaturi pranja, Lusi preporučuje pranje peškira na 40 stepeni. Previsoka temperatura može brzo uništiti vlakna peškira, dok temperatura od 60 stepeni može biti korisna za temeljito uklanjanje bakterija s kože, ali se treba koristiti povremeno kako bi se produžio vijek peškira.

Što se tiče sušenja, Lusi savjetuje da se peškiri nikada ne ostavljaju na radijatoru, jer to može uzrokovati otvrdnjavanje materijala. Umjesto toga, preporučuje se polako sušenje na žici kako bi se sačuvala mekoća i kvalitet peškira.

Slijedeći ove jednostavne savjete dizajnerice, možete produžiti životni vijek svojih peškira i uživati u njihovoj mekoći i udobnosti nakon svakog korištenja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button