Svijet

Poljska policija privela turistkinju iz Nizozemske zbog nacističkog pozdrava u Aušvicu










Jedna nizozemska turistkinja privedena je u Poljskoj jer je na mjestu bivšeg logora smrti Aušvic-Birkenau uputila nacistički pozdrav, prenosi “BBC“.

Ova 29-godišnja žena je optužena za učešće u nacističkoj propagandi, a tužitelji su joj izrekli novčanu kaznu. Ona se branila da je to bila šala, loša šala. U to vrijeme pozirala je za fotografiju koju je snimio njen suprug, piše poljska novinska agencija “PAP”.

Ovo nije prvi put da su stranci privedeni zbog nacističke propagande u Poljskoj. Prije devet godina su dva turska studenta osuđena na šest mjeseci zatvora, a dobili su uvjetno tri godine i novčanu kaznu za sličan prekršaj.

 

Podsjećamo, nacistička Njemačka izgradila je logor smrti u južnom poljskom gradu Osviecemu nakon okupacije Poljske na početku Drugog svjetskog rata 1939. godine.

Za nešto više od četiri i po godine, nacistička Njemačka je sistematski ubila najmanje 1,1 milion ljudi u Aušvicu. Skoro milion je bilo Jevreja. Oni koji su deportovani u kompleks logora bili su opijani gasom, izgladnjivani, radili do smrti, pa čak i ubijani u medicinskim eksperimentima. Velika većina ubijena je u kompleksu gasnih komora u logoru Aušvic II.

Šest miliona Jevreja je poginulo u Holokaustu, nacističkoj kampanji za iskorenjivanje jevrejske populacije u Evropi. Aušvic je bio u središtu tog genocida. Sovjetske trupe oslobodile su logor početkom 1945. godine.



Izvor
Avaz

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button