Zanimljivosti i zabava

Kako napraviti zaštitnu masku za lice













Potražnja za medicinskim maskama posljednjih nekoliko sedmica nikad nije bila veća. Proizvod koji se u normalnim uslovima može naći bez problema u svakoj apoteci, sada je gotovo nemoguće nabaviti. Vjerujemo da si i ti među onima kojima su u mnogobrojnim apotekama rekli da ih trenutno nema na stanju, ali i da nisu sigurni kada će dobiti nove zalihe.

Pixabay

Zato su se mnoge fabrike tekstila, krojači i drugi subjekti pokrenuli i počeli šivati uglavnom pamučne maske, te ih donirati medicinskom osoblju i ostalim najugroženijim ljudima pogođenim trenutnom pandemijom. Iako ne štite jednako kao medicinske maske, sigurno je da ne odmažu, i trenutno daju veći osjećaj sigurnosti ljudima, kada izlaze iz svojih domova. Mi ti donosimo jednostavne načine pravljenja jednokratnih i višekratnih maski od pamučnih tkanina i papirnih salveta ili ubrusa, koje za nekoliko minuta možes napraviti kod kuće.

Za najjednostavniju masku koju možeš napraviti dovoljan ti je ubrus ili papirna salveta, te dvije gumice za kosu. Napominjemo da je ovo maska za jednokratnu upotrebu, dakle nakon jednog nošenja, možeš je odmah baciti u smeće. Dobro je što za njenu izradu treba svega nekoliko minuta, tako da ih možeš napraviti u velikom broju. Ova maska pruža minimalnu zaštitu, ali bolje je od ne nošenja ničeg preko lica.

Još jedna maska koju možeš napraviti za svega nekoliko minuta. I u ovom slučaju ti treba papirna salveta ili troslojni ubrus, gumice i hefalica. Debljinu i broj slova možeš prilagoditi, ali ne zaboravi da maska ne bi trebala biti previše debela, jer kroz nju moraš moći nesmetano disati.

Za izradu sljedeće maske će ti trebati komad pamučne tkanine, konac i igla, pegla i elastične trakice. Ukoliko nemaš elastične trakice, možeš uzeti bretele od starog grudnjaka koji više ne koristiš. Bitno je da je u pitanju stopostotni pamuk, kako bi se maska mogla prati na visokim temperaturama, te na taj način sterilisati. Vjerujemo da svu ovu opremu imaš kod kuće, a čak i oni najmanje kreativni uspjeće napraviti ovu masku uz malo volje i truda.

Za izradu zaštitne maske za lice možeš tražiti pomoć djece i najmlađih ukućana. To će biti odličan način da oni na kreativan način ispune slobodno vrijeme kojeg sad imaju na pretek, a učiniće nešto korisno i napraviti sami sebi maske za lice, baš kao što je to uradio dječak u sljedećem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=Epyg_4VXtLQ&feature=emb_title

Ukoliko kod kuće imaš šivaću mašinu, ovo je idealna prilika da je iskoristiš. Bitno je samo izabrati adekvatnu pamučnu tkaninu, dobro sve izmjeriti i za nekoliko minuta možeš napraviti masku za višekratnu upotrebu.

Vjerujemo da već znaš, ali ove maske, kao što smo gore napomenuli, ne možemo izjednačiti sa pravim hirurškim maskama iz apoteke. Ipak, ukoliko je pravilno napraviš i koristiš na ogovarajući način, pružiće ti sigurnost, makar onu psihološku.

Izvor: Ultra.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button