BiHTuzlaU fokusu

Martina Mlinarević Sopta preuzima dužnost ambasadorice BiH u Republici Češkoj










Novoimenovana ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta, književnica i novinarka, objavila je na svojoj facebook stranici novost da sredinom januara odlazi u Prag preuzeti dužnost naše ambasadorice.

Nju je predložio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a onda su nastali problemi i nesuglasice oko imenovanja jer se otkrilo da nema fakultetsko obrazovanje, diplomu.

“Unatoč višemjesečnim političkim pritiscima i medijskom cyberbullingu, sabotažama i pokušajima da mi se napakosti na sve načine, danas je održan moj Završni razgovor pred Ministarstvom vanjskih poslova, a nekadašnji ambasadori, šefovi Odsjeka i sudionici, u javnom obrazlaganju na koncu mog govora složili su se da je to bila najbolja prezentacija i izlaganje novoimenovanog amabasadora u zadnjih dvadesetak godina. Inovativno, otvoreno i drugčcije. Hvala što ste stajali uz mene, bezuvjetno. Sredinom januara odlazim za Prag i dati cu sve od sebe da budem istinski predstavnik Bosne i Hercegovine koji ce sluziti vama na ponos,” napisala je Mlinarević na svom facebook profilu.

Nakon svih provedenih procedura veleposlanika Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke. 

“Još uvijek sam pod dojmom. Imala sam završni razgovor pred Ministarstvom vanjskih poslova koji je zaista protekao u fenomenalnom ozračju. Po riječima bivših ambasadora, sudionika tog završnog razgovora, bio je to jedan od najboljih razgovora u ministarstvu koji su imali u zadnjih dvadesetak godina. Pripremila sam jako dobru prezentaciju . Ja sam jako prezadovoljna kako je sve prošlo, s obzirom da je dva mjeseca mojih diplomatskih priprema, medijski sve bilo propraćeno dosta jakim medijskim pritiscima i lošom situacijom. Izdržala sam sve to, i stvari privela kraju. Za nekoliko dana krećem za Prag”, rekla je Martina Mlinarević Sopta, za naš Radio Kameleon.

Martinin mandat trajat će četiri godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button