BiHSport

Prije 44 godine Bosna je osvojila naslova prvaka Europe (VIDEO)










Tačno prije 44 godine, košarkaši iz Bosne su postali prvaci Evrope nakon što su u finalnom meču u Grenoblu pobijedili talijanski Emerson rezultatom 96:93.

Iako je to vrijeme daleko od nas, posebno za mlađe ljubitelje sporta, nikada ne smijemo zaboraviti 5. april 1979. godine koji će zauvijek ostati zabilježen u analima bh. sporta, posebno košarke.

Možda će Vas zanimati i:

Sarajevski studenti koji su igrali za Bosnu napravili su nevjerovatan sportski podvig postavši prva ekipa iz tadašnje Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila uzor za ostale evropske i svjetske selekcije, koja je osvojila titulu prvaka Evrope.

U finalu, pred više od 12.000 gledalaca u prelijepom Francuskom olimpijskom Grenoblu, gdje je bilo bar osam hiljada italijanskih tifoza, sarajevski košarkaši su uspjeli pobijediti moćnog prvaka Italije, čuvenog Emersona, čiji su dres nosili fenomenalni igrači kao što su Dino Menegin, Bob Mors, Rekalkati, Jilverton, Gergati, Colombo itd. Olimpijski kompleks Sports Arena je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

U životu svakog čovjeka 41 godina je ogroman vremenski period. Svašta se izdešava… radost, tuga, sreća,bol. Ali u sjećanju ostaju samo najradosniji i najsvečaniji trenuci iz tako dugog perioda.Vaš novinar je u višedecenijskom bavljenju sportom i oko sporta, svašta doživio i preživio – piše Rešad Mamela
Ali, jedan datum, jedan grad i veliki najveći, uspjeh našeg sporta, nikada se neće zaboraviti. Ulazak u Olimpijski kompleks-SPORTS ARENA, bio je nezaboravan, tribine pune, nepodnošljiva navijačka buka i pjesma iz oba tabora „ruši“ dvoranu.  Sarajevski golobradi mladići, predvođeni velikim trenerskim magom, kasnije jednim od najboljih evropskih trenera Bošom Tanjevićem, odigrali su fenomenalnu utakmicu.
Sve na parketu je “svirano“ po notama legendarnog rahmetli Mirze Delibašića Kinđeta, koji je tu noć zajedno s Hadžićem,Vučevićem, Varajićem, Pešićem, Radovanovićem, Đogićem, Benačekom, Izićem, Bosiočićem, Bilalovićem, Zrnom “odsvirao“ najljepšu sevdalinku ikada viđenu do tada na evropskim košarkaškim parketima.


Izvor
Rešad Mamela

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button