KulturaTuzla

Dokumentarnim filmom “Sloboda” otvara se deveti Tuzla Film Festival










Dokumentarni film “Sloboda,” koji je  rađen u produkciji RSD Sloboda u produkciji Magic Factory i Evutus otvara se deveti po redu  Tuzla Film Festival koji će se ove godine održati u online formatu zbog epidemiološke situacije.

Kako ističe Boris Balta, direktor TFF-a, film Sloboda, koji otvara ovogodišnji festival, je rađen u saradnji sa svim klubovima Radničkog sportskog društva Sloboda. U film je stavljeno 70ak osoba koji su dijelom sportskog društva, koji su pričali o historiji samog društva, međusobnoj povezanosti i emocijama koje su se razvijale i ostale u društvu.

Balta također ističe kao značajno i činjenicu da film odiše dušom grada Tuzle i da svako ko se osjeća pripadnikom grada bi trebao pogledati ovaj film.

Ove godine Tuzla Film Festival je internacionalnog karaktera. Glavni fokus festivala bit će na ostvarenjima sa južnoslavenskih prostora, neke sekcije su i svjetske pa se tako festival proširio van BiH, što je prednost vanredne situacije. Za festival je pristiglo 700 filmova, a odabrano je 102.

Priznanja i nagrade ove godine su dobili: Mirvad Kurić, koji je dobitnik Vile TFF za razvoj bh kinematografije, Mustafa Mustafić je dobitnik Vile TFF Za doprinos razvoja južnoslavenske kinematografije, te Zdravko Novak koji je dobitnik priznanja za razvoj umjetnosti u Tuzli.

Ljubitelji kinematografije će moći pristupiti pratećim sadržajima festivala, koji će održati stručnjaci filmske industrije uz ograničen broj učesnika.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button