BiH

Pročitajte presudu kojom je odbačena žalba Durakovića










Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je žalbu načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici čime je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o proglašenju izbora u Srebrenici postala pravosnažna.

“Prema uvidu u spis predmeta ovo vijeće Suda Bosne i Hercegovine nalazi da je odluka CIK BiH u ovoj upravno-izbornoj stvari pravilna i zakonita a žalba neosnovana, jer je CIK BiH potpuno i pravilno utvrdila činjenično stanje, pravilno tumačila propise i primijenila materijalno pravo”, navode iz Suda BiH.

Očekuje se da se Apelacioni odjel Suda BiH u narednim danima očituje i o prigovoru koalicije SDA-SBB po istoj stvari nakon čega će se u potpunosti razriješiti situacija oko izbora za načelnika Opštine Srebrenica i Skupštine opštine Srebrenica.

Žalbe na utvrđene rezultate lokalnih izbora u Srebrenici podnesene su s ciljem osporavanja rezultata izbora nakon utvrđivanja nepravilnosti na sam dan izbora s obzirom na to da se, kako se tvrdi, brojnim građanima dozvolilo da glasaju sa neregularnim dokumentima, kao i da je policija upala u Opštinu Srebrenica nakon čega izborni materijal nije bio pod nadzorom Opštinske izborne komisije.

Presudu Apelacionog odjela Suda BiH pročitajte u nastavku.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button