BiH

Sud BiH odbio još jednu žalbu Dodikove odbrane, neće mu se suditi u Banjoj Luci










U ponedjeljak je odbrana predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika uložila žalbu nakon što je Sud BiH odbio prethodnu žalbu kojom su tražili premještanje suđenja u Banju Luku. Odbrana tvrdi da u Sarajevu vlada neprijateljska atmosfera, što su, prema njihovim tvrdnjama, izazvale izjave nekih ambasadora i političara.

U novoj žalbi, koja je podnesena zajedno s novim razlozima, Dodikova odbrana navodi da postoji bojazan da bi sudije Suda BiH mogle pokazati pristranost prema Dodiku zbog njegovih ranijih izjava da bi Sud i Tužilaštvo BiH trebali biti ukinuti. Oni smatraju da to može dovesti do nedostatka poštenja u suđenju predsjedniku RS-a.

Nakon odbijanja prethodne žalbe, novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za 20. decembar. Postoji mogućnost da će Dodik uložiti žalbu i na ovu odluku suda, čime bi dodatno odugovlačio početak glavnog pretresa. Postoji i bojazan da će Dodik nastaviti slati nove žalbe kako bi kupovao vrijeme i odugovlačio sam proces.

Važno je napomenuti da se Dodik do sada pojavio pred Sudom BiH u procesu zajedno s v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, Milošem Lukićem. Na prvom pojavljivanju, Dodik je izrazio nerazumijevanje optužnice, dok je na drugom ročištu odgođen glavni pretres zbog najave žalbe na odbijenicu Suda o premještanju predmeta u Banja Luku.

Podsjetimo, Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button