Zanimljivosti i zabava

Muzički kritičari izabrali 25 najboljih pjesama legendarne grupe Queen










Operske harmonije pojačane sjajnom produkcijom Roya Thomasa Bakera i jedinstven osjećaj za dinamiku izdvojili su grupu Queen od samog početka, a njihova popularnost svakom novom pjesmom je rasla.

Prije smrti frontmena ovog benda Freddieja Mercuryja izdali su 14 albuma kojim su se popeli na sami vrh svjetske muzičke scene. Grupa nikada nije prestala napredovati, a pjesma “Bohemian Rhapsody” osvojila je srca širom svijeta. I kada su svi mislili da poslije nje nijedna pesma više neće doživjeti uspjeh, grupa je predstavila “We Will Rock You”.

Četrdeset i pet godina muzička magija grupe Queen živi kroz razne oblike reizdanja, scenskih mjuzikla, filmova i TV emisija. Grupa Queen će zahvaljujući pjesmama zauvijek živjeti, a muzički kritičari objavili su 25 najboljih pjesama.

“Bohemian Rhapsody”

Prema mišljenju kritičara ovo je najbolja pjesma grupe Queen. Vjeruje se da je Freddie u ovoj šestominutnoj pjesmi stihovima: “Mama, I just killed a man” priznao javnosti činjenicu da je homoseksualac.

Queen feat. David Bowie – “Under Pressure”

Pjesma koju je Queen snimio s legendarnim Davidom Bowiejem nastala je sasvim slučajno, a trebala se zvati “Feels like”. Bowie je trebao pjevati prateće vokale na jednoj drugoj pjesmi, ali je umiješao svoje prste i tako je nastao ovaj veliki hit.

“We Will Rock You”

Veliki je hit koji je i danas slušan i omiljen publici širom svijeta.

“Fat Bottomed Girls”

Pjesmu je napisao Brian May, a osim što se našla na njihovom 7. studijskom albumu “Jazz” iz 1978. godine, uvrštena je poslije i u kompilacijski album Greatest Hits.

“Killer Queen”

Autor ove pjesme je Freddie Mercury, a našla se na trećem albumu “Sheer Heart Attack” objavljenom iste godine, kao i na kompilacijskom albumu “Greatest Hits” iz 1981. godine. Postala je prvi internacionalni hit grupe dosegnuvši broj 2 na britanskoj i broj 12 na američkoj top-listi singlova.

“Tie Your Mother Down”

Tekst pjesme napisao je Brian May. Početna je pjesma i drugi singl s njihovog albuma “A Day at the Races” iz 1976. godine.

“We Are the Champions”

Tekst za ovu pjesmu napisao je Freddie Mercury. Ova pjesma postala je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih pjesama Queena i svojevrsna himna.

“Crazy Little Thing Called Love”

Tekst i ove pjesme napisao je Freddie Mercury. Nakon što je komponovao pjesmu Mercury je svirao ritam gitaru, dok je pjesmu izvodio uživo, što je bilo prvi put da svira gitaru na koncertu grupe.

“You're My Best Friend”

Pjesmu je napisao bas gitarist John Deacon, a našla se na 4. studijskom albumu grupe “A Night at the Opera”.

“Stone Cold Crazy”

Pjesma je objavljena 1974. godine i nalazi se na albamu “Sheer Heart Attack”.

Na spisku su se našle još i ove pjesme: “Another One Bites the Dust”, “Now I'm Here”, “I Want It All”, “Who Wants to Live Forever”, “Brighton Rock”, “Keep Yourself Alive”, “Somebody to Love”, “Seven Seas of Rhye”, “Need Your Loving Tonight”, “39”, “Don't Stop Me Now”, “Hammer to Fall”, “In the Lap of the Gods” i “Tenement Funster”.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button