SvijetVijesti

Elon Musk stigao u Izrael: Poručio da nema izbora osim da se uništi Hamas










Milijarder i vlasnik društvene mreže X Elon Musk je posjetio Izrael i sastao se sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je na svom nalogu društvene mreže X objavio fotografiju sa Muskom te je poručio da je sa njim obišao kibuc Kfar Aza kako bi mu pokazao zločine protiv čovječnosti koje je počinio Hamas.

Iz Izraela su poručili da su postigli načelni dogovor o korištenju komunikacija Starlink njegove kompanije SpaceX u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila s posjetom tehnološkog poduzetnika.Elon Musk je tokom razgovora s premijerom Netanyahuom rekao da “nema izbora” osim da se uništi grupa Hamas kako bi se ostvarila bolja budućnost Gaze i složio se s Netanyahuom da ova organizacija ima genocidne namjere prema jevrejskom narodu.

Američki milijarder Musk, vlasnik X-a i šef SpaceX-a, ipak kaže da bi želio pomoći u obnovi Gaze nakon trenutnog rata i tvrdi da je rehabilitacija teritorije važan korak u sprječavanju budućeg rata.

“Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo se morate riješiti otrovnog režima kao što je to učinjeno u Njemačkoj i Japanu”, rekao je Netanyahu.

Na to Musk odgovara da nemaju izbora.

Musk također napominje da su civilne žrtve “neizbježne” i da ih Izrael pokušava izbjeći u svom ratu protiv Hamasa.

Nakon napada Hamasa početkom oktobra u Kfar Azi, Izraelske odbrambene snage (IDF) su išle od kuće do kuće, skupljale mrtve u vreće za leševe i ukrcavale ih u kamion. Iz IDF-a su tada rekli da su žene, djeca, novorođenčadi i starci “brutalno iskasapljeni na način djelovanja ISIS-a”.

Hamas je negirao da su njegovi militanti odrubljivali glave djeci ili napadali žene. Glasnogovornik militantne grupe i visoki zvaničnik Izzat al-Risheq je rekao da je optužba “izmišljena i neosnovana”.

Kfar Aza je jedan od nekoliko kibuca, malih poljoprivrednih enklava, koje su podnijele najveći teret Hamasovog kopnenog napada.

Nakon Hamasovog napada uslijedili su brutalne napade na Gazu u kojem su poginule desetine hiljada ljudi. Sada je na snazi prekid vatre koji bi se trebao uskoro završiti, a vlast Izraela pregovara s Hamasom o produženju primirja. (FOTO: X.com)



Izvor
klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button