Svijet

Turska zabranila rad 370 nevladinih organizacija










Turska je zabranila aktivnosti 370 nevladinih organizacija, uključujući i one za zaštitu ljudskih prava i djece, zbog navodne povezanosti sa terorizmom, odluka je Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je obrazložio zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

– Te organizacije nisu ugašene, one su suspendovane. Postoje snažni dokazi da su povezane sa terorističkim organizacijama – rekao je Kurtulmus.

Turska se, kako je dodao, bori protiv terorizma na više različitih frontova.

– Pokušavamo da očistimo državne institucije od gulenista. U isto vrijeme borimo se protiv kurdskih ekstremista i Islamske države – rekao je Kurtulumus novinarima, prenosi Reuters.

Od pomenutih 370 organizacija, 153 su osumnjičene za veze sa pokretom Fetulaha Gulena, 190 sa Radničkom partijom Kurdistana, 19 sa ljevičarskom militantnom grupom DHKP-C, a osam sa Islamskom državom, preciziralo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Podsjećamo, zbog navodnih veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koga Ankara optužuje za organizovanje puča u julu, više od 110.000 ljudi u Turskoj je otpušteno sa posla, a 37.000 uhapšeno.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button