Svijet

Zašto Angela Merkel odjednom želi zabraniti burke?










Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je pozvala na potpunu zabranu nošenja burki i istakla da će podržati zabranu nošenja vela koji u potpunosti pokriva lice.

CNN navodi da je Merkel u proteklim mjesecima bila pod velikim pritiskom jer je dozvolila ulazak 890.000 izbjeglica u Njemačku, što je stvorilo brojne probleme lokalnim zajednicama koje nisu bile dovoljno pripremljene.

Statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini porasla i stopa kriminala, zbog čega Nijemci sa sumnjom i oprezom gledaju na izbjeglice.

Upravo su ovo neki od razloga zašto je Merkel počela gubiti podršku građana u Njemačkoj. Brojni članovi njene partije (CDU) smatraju da je Merkel izgubila doticaj sa stanovništvom i njihovim razmišljanjima.

CNN piše da je Merkel zato napravila veliki politički ustupak članovima svoje partije te najavila zabranu nošenja burki. Ovaj njen potez naišao je na snažnu osudu nevladinih organizacija i udruženja koje pomažu izbjeglicama.

Merkel je već 11 godina na čelu Njemačke, a naredne godine se suočava sa možda i najvažnijim izborima tokom svoje političke karijere.

Zabrana burki mogla bi biti najjednostavniji način da Merkel privuče potrebni politički kapital uoči izbora naredne godine, piše CNN.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button