BiHServisiVijesti

Zenica radi na unapređenju procesa prilagođavanja na klimatske promjene


U sklopu projekta “Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene (NAP) u klimatski osjetljivim sektorima u Bosni i Hercegovini (BiH)”, kojeg finansira “Zeleni klimatski fond” (GCF), a provodi razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, predstavnici UNDP i  konsultant u projektu Marcin Szpak posjetili su Gradsku upravu Zenice.

Tokom dvodnevne posjete održani su sastanci sa Službom za finansije, Službom za privredu i upravljanje razvojem, Službom za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, te javnim preduzećima Grijanje, Vodovod i kanalizacija, te ALBA Zenica.

Tema sastanaka su bile inovativne strategije finansiranja ulaganja u prilagođavanje na klimatske promjene, te projekti u oblasti ublažavanja posljedica klimatskih promjena koji se trenutno realiziraju u Gradu Zenica. Upravo veliki broj projekata u ovoj oblasti, opredijelio je  UNDP da bude Zenica jedna od četiri lokalne zajednice u kojima će se ovaj projekat provoditi.

Cilј cjelokupnog Projekta je da se unaprijedi planiranje prilagođavanja na klimatske promjene u BiH sa fokusom na sektorski pristup, nadogradnja baze znanja za prilagođavanje, postavlјanje srednjeročnih prioritetnih intervencija za prilagođavanje, izgradnja institucionalnih kapaciteta za integraciju prilagođavanja na klimatske promjene i demonstriranje inovativnih načina finansiranja prilagođavanja na entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou.

Eksterni stručnjaci iz oblasti klimatskih promjena i finansiranja projekata izrazili su zadovoljstvo brojnom dokumentacijom koja je pripremljena i ustupljena na analizu. Uskoro se očekuje nova posjeta, kada će ovi stručnjaci, zajedno sa timom iz Gradske uprave razviti i testirati inovativne strategije finansiranja ulaganja u prilagođavanje na klimatske promjene, a rezultati strateških dokumenata koji će se izraditi na lokalnom nivou služit će kao ulazni pokazatelj za strategije na državnom nivou.

 

Izvor: akta.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button