SvijetVijesti

U nezapamćenim padavinama u UAE stradalo 18 osoba, za dan palo kiše koliko inače padne za dvije godine
Usljed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), do sada je život izgubilo 18 osoba dok se za još desetinama osoba traga.

Kiša je počela da pada u toku noći sa ponedjeljka na utorak, a ljudi su ostavljali svoje automobile na poplavljenim ulicama. Mediji prenose da je za samo 24 sata palo kiše koliko u tim krajevima inače padne za dvije godine.

Možda će Vas zanimati i:

Kiša pada u Dubaiju, Omanu, Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Jaki vjetrovi poremetili su i aviosaobraćaj na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, koji je najprometniji na svijetu kada je riječ o međunarodnim presjedanjima.

Škole širom UAE su zatvorene uoči oluje, a državni službenici rade od kuće. Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpavaju vodu.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem uzrokuju da ekstremne padavine postaju sve češće i intenzivnije, navodi se u izvještaju američke vlade o procjenama vremenskih prilika.

Kiša nije uobičajena za tu oblast na sušnom Arapskom poluostrvu, pa mnoge ulice nemaju drenažu.

Državna novinska agencija WAM nazvala je kišu “historijskim vremenskim događajem” koji je nadmašio “sve dokumentovano od početka prikupljanja podataka 1949. godine.” To je prije otkrića sirove nafte u ovoj energetski bogatoj zemlji koja je tada bila dio britanskog protektorata poznatog kao Trucial States.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button