BiHVijesti

Žene Bosne i Hercegovine danas izlaze na proteste uz poruku: Ni jedna više!
Mirna protestna šetnja kao znak bunta žena Bosne i Hercegovine zakazana je danas za 15 sati u više gradova naše zemlje, a sve je potaknuto nedavnim stravičnim slučajem femicida koji se desio u Bihaću.

U utorak nam je iz Bihaća stigla vijest o strašnom ubistvu u kojem je suprug na smrt zadavio svoju suprugu, što je još jedan slučaj femicida u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se, konačno, ovakvim zločinima “stalo u kraj”, te se kroz pravosudne institucije sanckionisalo, žene Bosne i Hercegovine danas u 15 sati, u znak bunta, izlaze na ulice Bihaća, Banje Luke, Gračanice, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Stoca, Tešnja, Gradačca, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Brčkog.

https://www.facebook.com/NisamTrazila/posts/pfbid02BSP6s42V8zZTgrzLY624zMuYQd5oJRZR1JQpeTx5HZcE6Q8WapdrrUPmUfoLZRErl

“Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija – već ubistvo. Nije nesretan slučaj – već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu”, poruka je organizatora.

Između ostalog, kroz današnje proteste izložit će i svoje zahtjeve, a to su, između ostalog: uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, te ostalo.

Protestom šetnjom, bh. žele pokazati solidarnost i sa ženama s Kosova i Srbije, poteknuto nedavnim dešavanjima i protestima koji su također organizovani u ovim država.

Protestna šetnja u Sarajevu počinje od Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button