Lifestyle

Želite moderniju baklavu? Donosimo recept baklave sa suhim šljivama




Sastojci: 

500 g tankih kora,

500 g suhih šljiva,

250 g meda,

300 g oraha,

500 g šećera (za agdu).

 

Priprema: 

  1. Pripremite agdu. U pola litre vode dodajte šećer i kuhajte dok se malo ne zgusne. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.
  2. Šljive potopite u vodi oko 30 minuta da omekšaju. Uklonite košpice i sitno ih isjeckajte. Orahe također sitno isjeckajte, dodajte šljive i med i sve pomiješajte.
  3. U pleh koji ste prethodno pomastili redajte četiri kore (svaku pomastite), na to rasporedite polovinu fila. Sve prekrijte s dvije kore, dodajte ostatak fila i odozgo stavite još četiri kore.
  4. Baklavu isijecite prije pečenja. Pecite je na 200 stepeni oko 45 min. Vruću baklavu prelijte hladnom agdom. Po želji, u agdu dok se kuha možete dodati nekoliko kolutova limuna.

Izvor: Dnevni avaz

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button