U fokusu

Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za “preživljavanje zime”

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa.

Hotelijeri u Bosni i Hercegovini su osjetili udar na posao i prije prvog zabilježenog slučaja zaraze koronom kod nas. Već u januaru su gosti iz inostranstva počeli otkazivati svoje rezervacije.

Možda će Vas zanimati i:

Veliki broj gradskih hotela su potpuno zatvoreni, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis“, ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 %, dok je za njihovo funkcionisanje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 %, podaci Udruženja poslodavaca turzima i ugostitelja RS HoReCa. Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti kažu doće do opšteg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za “preživljavanje zime”

Iz Udruženja Horeca traže:

Šest gostiju za jednim stolom

Do 3 osobe za šankom uz distancu do 1,5 m

Krediti sa nižom kamatnom stopom i subvencionisanje kamate

Subvencije plata i doprinosa zaposlenim

Ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude

Smanjenje cijena električne energije

Dodatni vaučeri i za ugostiteljske i smještajne objekte

Zahtjevi poslodavaca iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

“Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. Jedan sto na 10 kvadarata, pa svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane”, kaže Zlatan Tatić, HoReCa.

Izvor: N1

Možda će Vas zanimati i: