Tuzlanski kantonVijesti

Zada Bešić: Mi smo jedna porodica

Danas smo ugostili Zadu Bešić, članicu Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra iz Tuzle koja nas je upoznala sa djelovanjem ove omladinske grupe.

orc

Omladinska grupa ORC Tuzla je neformalno Udruženje srednjoškolaca i studenata koje je osnovano 17.10.2013. Grupa je osnovana na inicijativu polaznika seminara o antidiskriminaciji pod okriljem Omladinskog resursnog centra Tuzla. Trenutno OgOrc broji 30 članova koji kroz svoje aktivnosti promovišu omladinski aktivizam, dobrovoljni rad i demokratske vrijednosti u našem društvu. Grupa posebnu pažnju obraća na ravnopravnost spolova, ljudska prava, te njeguje multikulturalnost.

Omladinci redovno prisustvuju seminarima, konferencijama na kojima grade sebe, unapređuju svoje znanje i sposobnosti sve u cilju poboljšanja stanja u društvu i animacije mladih.

Svoju humanost su pokazali i u majskim poplavama kada su se aktivno dali u čišćenje, te u samu pomoć najugroženijima sa poplavljenih područja.

orc

“Mi smo jedna multikulturalna grupa, sa zastupljenim gender balansom i to je sam pokazatelj da mi ono što zagovaramo, mi prvo radimo i dajemo primjer drugima.” – izjavila nam je Zada Bešić

Do sada se mogu pohvaliti mnogobrojnim realizovanim projektma, a neke od zapaženijih možete pročitati u nastavku.

– „Živi zdrav život“- projekt koji je realizovan ovo ljeto na sportsko-rekreativnom centru na Panonskim jezerima gdje su prijavljeni timovi igrali odbojku, završna aktivnost ovog projekta bila je dobrovoljna akcija darivanja krvi na UKC Tuzla pod nazivom „Nominuj drugare, spasi život“

– „Djeca u zaleđu“ projekat koji je realizovan u okviru Sedmice za izgradnju mira, u okviru projekta realizovane su radionice (u vezi mira, komunikacije, antidiskriminacije idr.) i snimljen film čija je prezentacija bila 21.9.2014. godine u Kući plamena mira. Učesnici su bili učenici ruralnih područja grada Tuzle.

– Priručnik „Sve što trebaš znati da se NE DESI nasilje!

– Ulična akcija- „ U Novoj godini želim..“ gdje su građani imali priliku da izraze svoje želje u novoj 2015. godini, stvari koje bi promjenili i dr.

– Ulična akcija „Ako šutiš, onda sudjeluješ!“ digni glas protiv nasilja. U okviru ove ulične akcije snimljeni su i video snimci, koji reprezentuju stanje danas, gdje se nasilje promatra bez reagiranja na njega, bez zaštite žrtve.

– Realizovane kreativne radionice
Trenutno je u toku priprema za naredni projekat pod nazivom DATE THE STATE. „Date the state“ ima za cilj da kroz interaktivne radionice upozna mlade iz našeg grada sa načinom funkcionisanja državnog aparata, političkim strukturama u BiH i osnaži ih da se aktivno uključe u procese donošenja odluka koji se tiču njihove, ali i budućnosti svih nas.

date the state

Radionice u toku implementacije projekta će voditi najiskusniji članovi naše grupe, te studenti sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Radionice će se održati u Kući plamena mira i trajat će 3 sedmice od 13. aprila do 3.maja. Edukatori će se postarati da na što interaktivniji i interesantniji način predstave sistem Bosne i Hercegovine kroz različite teme. Finalna aktivnost projekta, nakon što svi polaznici budu opskrbljeni znanjem koje je preneseno na radionicama, je putovanja u jednu od najvažnijih državnih institucija BiH: Parlament BiH. Tamo će kroz parlament imati vodiče koji će se postarati da upoznaju mlade sa načinom rada državnog parlamenta BiH. Na ovaj način će mladi imati priliku da naprave poređenje naučenog na radionicama sa onim što su vidjeli.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button