Lifestyle

Većina misli da je ovo povrće mnogo zdravo, a može da šteti štitnoj žlijezdi




Mnogo ljudi pati od bolesti štitne žlijezde, jer njihova štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlijezde. Otkrijte koje voće i povrće treba konzumirati umjereno kako biste podržali optimalno funkcionisanje ovog važnog organa.

Goitrogeni

Goitrogeni su supstance koje mogu ometati apsorpciju joda i inhibirati funkciju štitne žlijezde. Povrće poput brokule, karfiola, kupusa i prokelja sadrži goitrogene.

Iako su ovi sastojci zdravi u umjerenim količinama, prevelika konzumacija može imati negativan uticaj na štitnu žlijezdu.

Leće i boranija

Iako su izuzetno nutritivni izvori proteina i vlakana, takođe sadrže goitrogene. Preporučuje se da osobe sa osjetljivom štitnom žlijezdom konzumiraju ove namirnice sa oprezom, prenosi Radio Sarajevo.

Špinat i kelj

Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vlaknima i vitaminima, ali također sadrži goitrogene. Preporučuje se raznovrsna ishrana, uz umjerenu konzumaciju ovih namirnica.

Voće sa visokim nivoima cianida

Koščato voće poput breskvi, trešanja, kajsija i jabuka sadrže supstance koje se nazivaju cijanogene glikozide, koje se u organizmu pretvaraju u cijanid. Iako u normalnim količinama ne predstavljaju rizik, prekomjerna konzumacija može imati negativan efekat.

Zdrava ishrana je ključ očuvanja štitne žlijezde, a umjerenost u konzumaciji namirnica koje sadrže goitrogene može vam pomoći da održite ravnotežu u vašem ishranom planu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button