Tokom tog perioda rizik od smrti od svih uzroka bio je osam posto niži za učesnike koji su prihvatili ukupni režim ishrane na biljnoj bazi i deset posto niži za one koji su prihvatili najzdravije biljne dijete. Za učesnike koji su usvojili biljnu prehranu bogatu voćnim sokovima, rafiniranim žitaricama, krompirom i slatkišima, rizik od smrti se povećao za 11 posto.
“Nije svaka vrsta ishrane bazirana na vegetarijanskom režimu jednaka, ali pojačan unos visokokvalitetne biljne hrane tokom vremena smanjuje rizik od smrti čak i među ljudima koji su se u međuvremenu počeli lošije hraniti”, rekao je glavni autor studije dr. Megu Baden.
Prethodna studija je pokazala da konzumiranje visokokvalitetne biljne prehrane može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a ova studija je objavljena kao prva koja ispituje kako zdrave ili nezdrave promjene u ishrani mogu utjecati na rizik od smrti.
“U određenom vremenskom periodu konzumiranje više integralnih žitarica, voća i povrća, dok se smanjuje unos rafiniranih žitarica i slatkiša, kao i namirnica životinjskog porijekla kao što su meso, mesne prerađevine i životinjske masti, može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti i drugih uzroka”, rekao je Baden u saopćenju za AHA.