Lifestyle

Šta bi se dogodilo sa organizmom ako ne bismo jeli meso?




Brojna istraživanja su pokazala da je iz godine u godinu sve više onih koji ne jedu meso. Naravno, teško je odoljeti čarima roštilja, bakine kuhinje ili dobre pršute, ali, da li ste se ikada zapitali šta će se desiti ako biste postali vegan?

Smršaćete

Istraživači iz Washingtona nedavno su pokušali da provjere koliko bi se kilaža čovjeka promijenila ako bi prestao da jede meso. Došli su do zanimljivog zaključka: učesnici u eksperimentu u prosjeku su mršavili 4-5 kilograma.

Mijenja se crijevna flora

Stara izreka kaže da smo ono što jedemo, a to može da se odnosi i na naš probavni sistem. Tokom 2014. godine sprovedeno je istraživanje koje je pratilo razlike između bakterija u crijevima onih koji jedu meso, vegana i vegetarijanaca. Najveća razlika bila je između vegana i „mesoždera” pošto se kod vegana povećao broj dobrih bakterija.

Problem sa unosom hranljivih materija

Neunošenje mesa nema samo pozitivne strane. Naime, uravnotežena vegetarijanska ili veganska ishrana može da obezbijedi dovoljno hranljivih materija, ali se teže dolazi do nekih drugih, takođe potrebnih materija: gvožđa, vitamina D, vitamina B12…

Opada rizik od raka

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije navodi da je prerađeno meso kancerogeno, a da su proizvodi poput slanine ili salame svrstani uz formaldehide, gama radijaciju i cigarete. Za crveno meso navode da postoji vjerovatnoća da će izazvati rak. Dnevni unos od 50 grama obrađenog mesa ili dva parčeta slanine povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 procenata, zaključuje se u izvještaju.

Opada i rizik od srčanog udara

Naučnici su otkrili povezanost između unosa crvenog mesa i rizika od srčanog udara. Studija Instituta Lerner iz SAD pokazala je da karnitin, nutritijent koji se nalazi u hrani, umanjuje funkcije dobrih bakterija, što doprinosi razvoju bolesti srca.

Izvor: Noizz.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button