Nemate previše vremena za pripremu doručka, a ipak želite pojesti nešto zdravo i ukusno? Evo nekoliko jednostavnih ideja da dan počnete na pravi način, bez imalo muke u kuhinji!
Zelena jaja sa šunkom
Potrebno: Puter, pola kašike maslinovog ulja, 160 gr šunke, 2 jajeta
Za zeleni sos: 2 manje zelene paprike, bosiljak, peršun ili nana, 6 kašika maslinovog ulja, 1 kašika sirćeta, pola limete
Priprema:
Prije svega, napravite sos. Uzmite zelene paprike, očistite ih od sjemenki, isjeckajte i stavite u posudu. Dodajte peršun, bosiljak ili nanu. Sipajte sirće i maslinovo ulje, pa dodajte sok od limete. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane. Zagrijte puter i ispržite šunku. Dodajte jaja i pustite da se prži 3 – 4 minuta. Začinite. Prebacite jaja sa šunkom na tanjir, pospite čilijem i zelenim umakom preko.
Omlet sa paradajzom i bosiljkom
Potrebno: Malo svježeg bosiljka, 3 cherry paradajza, 2 jajeta, so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Bosiljak rukama iskidajte na sitnije komade. Cherry paradajz presijecite na polovine. Jaja stavite u posudu, pa dodajte prstohvat soli i bibera. U međuvremenu, stavite tiganj na vatru da se ugrije. Prije svega, stavite paradajz da se prži oko minut, a potom dodajte jaja i smjesu sa bosiljkom. Kada je omlet gotov, pospite svježim bosiljkom i poslužite.
Omlet sa jabukom
Potrebno: 1 jaje, kašika šećera, ¼ šolje brašna, ¼ šolje mlijeka, jabuka, kašika putera, šećer u prahu, nana
Priprema:
Ogulite jabuku pa je isjeckajte na sitne kocke. Odvojite bjelance od žumanaca. U jednoj posudi umutite žumance sa brašnom i mlijekom, a u drugoj pomiješajte bjelance sa šećerom. Kada smjesu budu ujednačene, pomiješajte ih i dodajte kockice jabuke. Zagrijte tiganj, pa sačekajte da se puter otopi. Pržite sa obije strane, dok ne poprimi zlatnu boju. Dekorišite listovima svježe nane i šećerom u prahu.
Izvor: Gastro vijesti