Treći festival bh. vina i hrane ove godine okuplja najveći broj izlagača. Naime, na Festivalu bit će predstavljeno preko trideset izlagača. Što se tiče predstavnika vinara, radi se o brojci između 20 i 30 izlagača. To su vinari koji će na Festivalu predstaviti svoja vina i vinske kulture kojima se bave. U BiH najviše su zastupljene vinske sorte Blatina, Vranac, Žilavka, Merlot, Trnjak odnosno Trnina. To su vina koja rastu u predjelima Francuske, u toplim južnim krajevima, međutim pronašla su svoje mjesto i u Hercegovini.
Ovom prilikom smo razdovarali sa direktorom vinarije Podrumi Vukoje 1982, Radovanom Vukoje:
Podrumi Vukoje se već četvrtu deceniju bave proizvodnjom vina i alkoholnih pića. Isključivo koristimo sirovinsku bazu koju sami proizvodimo sa naših 30 hektara vinograda. Naš vinograd je specifičan po tome jer je najstariji vinograd u Bosni i Hercegovini gdje proizvodimo autohtonu sortu Žilavku. Vinarija Vukoje je jedna od vodećih vinarija u jugoistočnoj Evropi. Naše atohtone sorte su Žilavka i Vranac.