Radijske novosti

Taylor Swift u borbi za prava na muziku koju je stvarala godinama
Američki mediji bruje o velikoj muzičkoj drami pjevačice Taylor Swift i njenoj borbi s izavačkom kućom koja polaže prava na njezinu muziku.

Ona optužuje izdavačku kuću za prevaru i povredu prava, dok se oni brane da je sve što rade bilo zakonski i u dogovoru s autoricom.

Međutim, prije deset godina muzički producent, menadžer i lovac na talente Scott Borchetta potpisao je ugovor s tada 15-godišnjom Taylor Swift. Pjevačica u usponu, koja se muzikom bavi od malih nogu, brzo je napredovala i postala uzor brojnim tinejdžerima.

Kako je vrijeme odmicalo, Swift je bila sve nezadovoljnija odnosom u izdavačkoj kući pa je nakon isteka desetogodišnjeg ugovora odlučila napustiti Borchettu i pronaći novu producentsku kuću. Tada joj je ponuđeno da za svaki novi album koji izda ima pravo zadržati sva autorska prava na jedan stari.

S obzirom na to da je bila nezadovoljna uslovima i ponudom, Swift je otišla u konkurentsku kuću. Njena strana priče glasi da je Borchetta prodao svoju izdavačku kuću Big Machine Label Group poznatom muzičaru i menadžeru Scooteru Braunu, odnosno njegovoj kompaniji Ithaca Holdings za 300 miliona dolara, a pjevačica je o svemu tome saznala iz medija.

IZVOR: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button