LifestyleTuzlaU fokusuZanimljivosti i zabava

Taxi Blues otvara 8. Tuzla Film Festival
Osmi Tuzla Film Festival  12. oktobra u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19:30 sati svečano će otvoriti filmski hit „Taxi Blues“, urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova, sa izvrsnom glumačkom postavom koju između ostalih čine Andrej Milošević, Sergej Trifunović i Nikola Đuričko.

Festival će trajati od 12. do 19. oktobra i u osam dana publika će imati priliku da pogleda preko 90 filmova u pet kategorija: dugometražni, animirani, kratki, dokumentarni i future generation short films (FGSF). Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale: Bosanskom kulturnom centru – svečano otvaranje i školske projekcije; Narodno pozorište – dokumentarni i dugi igrani filmovi i kino Kaleidoskop – animirani, krataki igrani i FGSF.

Stručni žiri 8. TFF-a za dugometražni film čine: Nikola Kojo, Filip Juričić, Adnan Hasković i Srđan Vukadinović. U kategoriji dokumentarni film to su: Mirza Mehmedović, Mirza Mahmutović i Jasna Hažiselimović dok će u kategorijama animirani, kratki igrani i FGSF radit žiri u sastavu: Zoran Pavljašević, Kemal Bašić i Dragan Marinković.

Stručni žiri će kao što je bilo i prethodnih godina dodijeliti Vilu Tuzla Film Festivala za najbolji film u pomenutim kategorijama, a bit će dodjeljena nagrada i za najbolji secenario pod nazivom Otto Englander.
Organizacioni odbor festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Gradu Tuzla kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije. 

U sklopu TFF-a održat će se i Međunarodna naučna konferencija „Film, pozorište i izdavaštvo“ kao i filmske radionice koje će voditi poznati producent iz Srbije Marko Jocić, kao i bh. reditelj Ahmed Imamović, zatim kasting agentica Anila Gajević i prof. Selma Rizvić na temu virtual reality u filmu. Zijah Sokolović i Filip Juričić bit će učesnici Q&A, a organizovat će se i kafe sa poznatima.

Sve informacije kao i program festivala mogu se naći na www.tff.ba i oficijelnoj Facebook stranici: Tuzla film festival, a događaj možete pratiti i na Instagramu tuzlafilmfest.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button