Zahvaljujući svom okusu i teksturi, čokolada je najpopularna namirnica. Kao rezultat toga, veliki broj ljudi ima tendenciju da čita i dijeli istraživanja o potencijalnoj zdravstvenoj koristi čokolade.
Visokim udjelom šećera i masti, čokoladu može proći kao užina kako bi ljudi mogli umjereno uživati, ali potrošači i stručnjaci žele pronaći skrivene dubine ovog smeđeg čuda.
Ljudi koji jedu tamnu čokoladu manje je vjerojatno da će biti depresivni.
Konzumiranje čokolade koje je sprovelo jedno istraživanje, pokazuje kako ljudi koji su se samostalno prijavili sa simptomima depresije izmjereno je PHQ-9. Ljudi koji su jeli tamnu čokoladu u posljednja 24 sata imali su 70% manje depresije.
Tajna je u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.
“Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja”, zaključuju naučnici.
Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.
Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi.
Upotreba proizvoda smanjuje vjerovatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.