Blog domacii-recepti.blogspot.com donosi detaljna upustva kako, šta, s čim kada su u pitanju ćevapi.
Bez da vam i dalje mudrujemo, svakako niste ni pročitali ovaj uvod nego ste oči odmah bacili na konkretan recept, zar ne?
Idemo dalje…
Sastojci:
– 750 gr junetine
– 250 gr ovčetine
– 1 kašika soli
– 1 kašika vegete
– 1 kašika bibera
– 1/2 glavice bijelog luka
– 1 kašika kajmaka
– malo mineralne vode
Obavezni prilozi:
– Što više crvenog luka to bolje
– kajmak ili ajvar po želji
Poljev za lepinu:
– provrela voda
– malo goveđeg temeljca ili kocka
– vegeta
– malo ulja
– peršunov list
– bijeli luk
– biber
Priprema poljeva:
– Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da proključa
Priprema ćevapa:
– Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
– U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
– Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom.
Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u frižider.
– Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
– Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja – Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
– Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite.