Međunarodnom svemirskom stanicom nedavno se proširio miris pečenih kolačića – prve hrane ispečene u svemiru.
Astronauti su kolačiće napravili prošlog meseca u posebnoj rerni koja može da radi i u beztežinskom stanju – tamo gde nema gravitacije.
Kolačići su potom stavljeni u specijalne kesice i tri su 7. januara, letelicom SpejsIks dragon, vraćena na Zemlju.
Cilj eksperimenta, na kojem su radili astronauti Luka Parmitano i Kristina Koh, bio je proučiti opcije za spremanje hrane na dugim putovanjima po vasioni.
Glavno pitanje, naravno, glasi – kakav je ukus? Pa, još niko ne zna.
Iz kompanije Dabl tri (Double Tree), koja je pripremila testo, kažu da će kolačići „uskoro biti podvrgnuti dodatnim testiranjima naučnika koji se bave hranom, kako bi bili utvrđeni konačni rezultati eksperimenta”.
Tada će biti jasno da li je bezbedno jesti svemirske kolačiće.
Inače, nije bilo jednostavno spremiti ih – astronauti su ih pekli sedam dana, kako bi utvrdili idealnu temperaturu i vreme pečenja.
Na Zemlji im je potrebno oko 20 minuta u rerni, na temperaturi od 150 stepeni, ali to ne važi za svemir.
Prvi kolačić u svemiru pekao se u rerni 25 minuta i nije bio dobar. Drugi se pekao 75 minuta i Međunarodna svemirska stanica je zamirisala.
Četvrti i peti – od kojih se jedan pekao 120 minuta, pa je ostavljen 25 minuta da se hladi, a drugi 130 minuta pečenja i 10 minuta hlađenja – bili su najuspešniji.
Za to vreme je Parmitano, italijanski astronaut, na Zemlju slao podatke o napretku, dok je Koh, astronautkinja Nase, pisala o tome kako izgleda praviti svemirske kolačiće.
Kolačići su pečeni u prototipu rerne za duge svemirske letove i uslove bez gravitacije, a na kojoj su radile kompanije NanoReks (NanoRacks) i Ziro Dži kičen (Zero G Kitchen).
Rernu i sastojke je u novembru na Međunarodnu svemirsku stanicu odnela jedna letelica.
Iz kompanije Ziro Dži kičen rernu opisuju kao „posudu cilindričnog oblika, dizajniranu da drži i peče hranu u okruženju beztežinskog stanja”.
Rerna hranu zagreva električnim delovima, slično kao u tosteru, dodaju.
„Iako smo dobili od posade Međunarodne svemirske stanice dobili prve reakcije, uzbuđeni smo da počnemo sa analizom rezultata”, kaže Meri Marfi iz NanoReksa.
Iz kompanije Dabl tri planiraju da sačuvaju kolačiće, kako bi posetioci mogli da ih vide i nauče nešto više o eksperimentu.
Kako navode, rezultati će pomoći stručnjacima da u budućnosti duga svemirska putovanja učine prijatnijim.
Izvor: BBC NEWS NA SRPSKOM