BiH

Sve “službeno”, sve po zakonu: Bevanda o trošku države boravio 25 dana u Zagrebu

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je državnim parlamentarcima u pisanom odgovoru ustvrdio da je na troškove putovanja njega, zamjenika, savjetnika, pomoćnika i sekretara Ministarsva od 1. januara 2016. do 16. novemba 2016. potrošeno 83.000 KM.

Za razliku od njega, revizori Ureda za reviziju institucija BiH su u svom izvještaju o radu ministarstva u 2016. naveli da je na putne troškove potrošeno 182.850 KM. Ukoliko na trenutak zaboravimo ovu razliku i provjerimo službena putovanja ministra Bevande i njegovih podređenih, dolazimo do niza interesantnih zaključaka.

Neke seminare srećom platili organizatori

Ministar Bevanda prirodom funkcije koju obavlja je putovao svijetom, i značajan broj tih sastanaka je važan za posao koji obavlja kao državni “rizničar”.

U listi službenih putovanja interesantan je detalj o putovanjima u Zagreb. Naime, ministar Bevanda je u Zagrebu proveo čak 25 dana na službenom putovanju. Iako je regionalna saradnja važna za evropski put i ekonomski razvoj BiH, pitanje je onda zašto isti broj dana nije proveo i u Beogradu kao glavnom gradu Srbije, zemlje sa kojom BiH ima jake ekonomske veze. Nejasno je zbog čega bi Bevanda zbog jednog sastanka s ministrom u Vladi Republike Hrvatske boravio tri dana u Zagrebu, ili tri dana zbog sastanka s predstavnicima hrvatskog Sabora!?

Za razliku od njega, Bevandin savjetnik HDZ-ovac Damir Ljubić je u Zagreb službeno putovao dva dana zbog humanitarnog koncerta. Cijenimo da posjete humanitarnim koncertima ne spadaju u opis posla savjetnika državnog ministra finansija.

Pored posjeta humanitarnim koncertima, članovi Ministarstva finansija i trezora BiH stignu otići i do Kine. Tako je savjetnica zamjenika ministra Mediha Šepić posjetila Peking gdje je boravila 22 dana na seminaru “Ekonomska globalizacija i kineska proizvodnja za razvoj zemalja” na što je iz budžeta BiH potrošeno 943 KM, dok je ostatak troškova, pretpostavljamo, platio organizator iz Kine.

Savjetnik ministra Mario Živković bio je skromniji od Medihe Šepić, i posjetio je Opatiju gdje je boravio pet dana prisustvujući “Savjetovanju o ekonomskoj politici s osnovnom misijom povezivanja znanosti i struke s politikom radi razmjene ideja”. Za odlazak na ovaj seminar potrošeno je 545 KM.

Iz godine u godinu veći trošak za putovanja

Ipak puno važniji od samih putovanja je odnos nadležnih u Ministarstvu prema pravilnom utrošku sredstava. Revizori su otkrili niz nepravilnosti i nemarnog odnosa prema evidenciji putovanja i trošenju novca.

– Na osnovu revidiranog uzorka putnih troškova uočeni su određeni nedostaci i slabosti kako slijedi: na određenom broju putnih naloga vozača pratioca i dalje se ne unosi svrha putovanja, nego se navodi “službeno” ili “po nalogu ministra”. U nekim slučajevima vidljiva je neusklađenost evidencija o prisustvu na poslu, odnosno službenom putu, naprimjer, evidentira se prisustvo na poslu, a iz drugih evidencija se može zaključiti da je osoba bila na službenom putu i istom nije izdavan putni nalog. Iz predočenih nam evidencija, nismo se mogli uvjeriti u namjensko korištenje javnih sredstava. Ponovo skrećemo pažnju na to da za sva službena putovanja treba – shodno važećim propisima – biti naznačena svrha, odnosno razlozi putovanja, čime bi se osigurala usaglašenost evidencija o prisustvu na poslu sa službenim putovanjima – navode revizori u svom izvještaju o radu ministarstva tokom 2016. godine.

Ističu i da su ukupni izdaci za namjene putnih troškova za 2016. dosegli iznos od 182.850 KM, što je 12,3 posto veći iznos u odnosu na 2015. godinu.

 

 

Izvor: faktor

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button