U hladne, sive dane miris dobre pečenice uz koju ljutu rakijicu zagrijava nam i tijelo i duh.
Gotovo da nema slavljeničke gozbe u BiH koja ne sadrži domaće suho meso. Suho meso, domaći sir. paradajz, idealna kombinacija meze, doručka, ručka, večere, ma koji god obrok da odaberete, s njim pogriješit ne možete. Zato nije ni čudo da prerada mesa u razne vrste pršuta i suhomesnatih proizvoda ima relativno najdužu historiju.
Suho meso je osnovni sastavni dio meze, tipičnog balkanskog predjela.
Još kada nana i mama urežu komadiće suhog mesa u krompirušu, pa nestane čitave tepsije u roku od pet minuta.
Ali, koliko god to obožavamo da jedemo, toliko su i pojedina istraživanja pokazala da su suhomesnati proizvodi kancerogeni, ali nutricionisti skoro jednoglasno tvrde da su rizici neznatni ako ove namirnice jedete u umjerenim količinama.
“Namirnice kao što su usoljeno meso i suhomesnati proizvodi sadrže nitrate i nitrite, koji se u želucu pretvaraju u nitrozamine. To su opasne kancerogene supstance, ali samo za neke vrste životinja, dok nije potvrđeno da imaju negativno dejstvo na ljudsko zdravlje”, kaže Mirjana Ljutić, nutricionistkinja.
Ona dodaje da, ako se raznovrsno hranite i povremeno jedete suhi vrat ili goveđu pršutu, nema razloga da brinete.
“Osušeni, pa odimljeni proizvodi mogu da se čuvaju veoma dugo, a pri tom možete da ih spremate na razne načine. Ne morate da ih jedete samo u sirovom stanju, već možete i da ih kuhate ili pečete. Ovakvo meso ima izuzetnu energetsku vrijednost i dobra je hrana za hladne dane”, savjetuje Ljutićeva.