Lifestyle

Šta su mane, a šta prednosti: Da li je zdrava hrana iz mikrovalne?










Mikrovalne pećnice jedan su od najomiljenijih kuhinjskih predmeta već 60 godina.

No, čini se da se konačno odgovorilo na često postavljeno pitanje: da li je hrana koju spremamo u mikrovalnoj „sigurna“ za jelo?

Brojni ljudi nekako se ne mogu oteti dojmu da je hrana koja se kuha u ovom aparatu – nezdrava i da je mnogo bolje skuhati nešto na štednjaku. No, naučnici navode da je hrana koja se sprema u mikrovalnoj mnogo zdravija nego što mislimo.

„Uopćeno, hrana koja se sprema u mikrovalnoj gubi manje zdravih materija kad se poredi s kuhanjem ili prženjem na šporetu“, tvrdi doktor Guy Crosby profesor na Harvardu, prenosi Huffingtonpost.

Ističe da suha metoda zagrijavanja pomaže tako što, primjerice, vitamin B ili vitamin C ne izlazi iz hrane, mnogo je bolja i zato što je kuhanje brže, zdrave materije mnogo su manje vremena izložene toplini, što je još jedna pozitivna strana.

Mikrovalna ili ne, kuhanje namirnica slama zdrave materije u hrani, kao što su vitamini B i C.

Zato, kuhanje na pari, pogotovo kada je riječ o povrću, definitivno je najbolje rješenje. A ako želite savršeno ukusno, a zdravo povrće, recept je sljedeći:

„Izrežite povrće na velike komade i skuhajte ih brzo, potom ih odmah poslužite.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button