Lifestyle

Šta je idealan ljetni ručak? Ovo su savjeti nutricionista










Ljetni ručak uvijek je problem – vruće je, ne da nam se kuhati, hrana može biti teška… upravo zato nutricionisti imaju par preporuka, pa da vidimo što treba izbjegavati za početak:

Mlijeko – može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

Pomfrit – prži se u puno ulja, a kako je riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi isto je tako naglo i spuste, ako pojedete pomfit za ručak vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

Što onda jesti? Evo par prijedloga:

Grahorice – lagana hrana puna složenih ugljikohidrata, može i kus kus.

Supa – i opet, neka bude lagana, povrtna, recimo – hladna juha od krastavaca.

Riba – napunite se omega-3 masnim kiselinama pa odaberite sardine, skuše ili losos.

Salate – bilo kakve, samo da su pune sezonskog povrća i bez zasitnih preljeva.

Sendviči – ne baš obični, naravno, stavite u njih jaja, pečenu govedinu, piletinu, sir, tunu ili nešto slično.

Tjestenina – naravno, od integralnog brašna s laganim umakom.

Takav će obrok biti lagan, dovoljno zasitan i uravnotežen da vas ne uspava već napuni energijom za ostatak dana.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button