Čokolada od magarećeg mlijeka, najvrednija je hrvatska čokolada, a na tržištu se našla od ove sedmice. Proizveo ju je Marinko Biškić, nekad prvi splitski panker iz benda Fon Biskich & Narodno blago, a danas kralj čokolade, koji je prije tri godine čokoladom obložio splitski Peristil i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda s najvećom čokoladom na svijetu, a još prije toga skrenuo je pozornost na svoju čokoladarnicu pravim gramofonskim pločama od čokolade koje se mogu i slušati i pojesti.
Sada ponovno škaklja maštu čokoladoljubaca s dosad u Hrvatskoj neviđenim proizvodom, čokoladom od magarećeg mlijeka koje je dodano jednom od najrjeđih i najcjenjenijih kakao zrna na svijetu – porcelane iz Venezuele – intenzivne arome i blagoga okusa, a zaslađeno malim postotkom šećera agave.
600 kuna za deliciju
Za to jedinstveno čokoladno iskustvo, upakirano u specijalno izrađenoj kutiji od maslinovog drva, morat ćete izdvojiti vrtoglavih 600 kuna za 40 grama pa smo razgovor s Biškićem započeli upravo s cijenom.
– Ta čokolada je sama po sebi jako vrijedna jer svi znamo da je magareće mlijeko odnosno magaričino mlijeko, svi tu griješimo, a trebali bismo biti korektni, jako skupo. Da bi se proizvela čokolada, potrebno ga je dehidrirati, znači treba 20 puta veću količinu mlijeka upotrijebiti da bismo dobili dehidrirano mlijeko.
Zato je cijena te čokolade strašno skočila. Koristili smo jedno od najskupljih kakao zrna, porcelanu iz Venezuele, to je posebna vrijedna vrsta. Uz to smo još koristili agavin šećer koji također daje benefite cijelom proizvodu, niskog je glikemijskog indeksa, nije kao obični šećer, a ne mijenja okus čokolade kao što se događa sa stevijom.
Tu su stvarno složena tri vrhunska sastojka koji čine vrhunsku čokoladu koja je sama po sebi skupa, a mi smo je još dodatno napravili atraktivnijom time što smo je stavili u kutiju koja je napravljena od pravog maslinova drva.
Ta kombinacija je škatula Dalmacije u čokoladi – pojašnjava Biškić cijenu čokolade od magarećeg mlijeka za koje tvrdi da ima i brojne zdravstvene dobrobiti. Tvrdi kako čokolada s magarećim mlijekom kombinira sve zdravstvene koristi kakao zrna s koristima magarećeg mlijeka.
– Kakao je snažan antioksidans, ima kardiozaštitni učinak, smanjuje djelovanje slobodnih radikala odgovornih za starenje kože, ima antidepresivna svojstva i poboljšava raspoloženje, a dobar je i u borbi protiv anemije.
Kakao je bogat magnezijem i željezom, daje energiju i odličan je partner u borbi protiv umora i stresa. Magareće mlijeko sadrži manje masti i više hranjivih tvari od kravljega mlijeka, iznimno je bogato vitaminima A, B i C.
Zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, magareće mlijeko ima pozitivan učinak na naše tijelo, štiti srce i jača imunosustav, detoksificira jetru, a preporučuje se i kod upale grla i bronhitisa – kaže Biškić i dođe ti da odmah kupiš i pojedeš par komada.
Dodaje, bez lažne skromnosti, kako i inače proizvode samo vrhunske čokolade. Nemaju veliku proizvodnju, ali pomno biraju i kombiniraju sastojke.
Naglašava kako su jedini od malih proizvođača u Hrvatskoj, to rade samo veliki Kraš i Zvečevo, koji imaju pogone za prženje kakao zrna. Iako koristi vrhunske sirovine uvijek je pokušavao, kaže, stvoriti proizvod koji će biti cijenom prihvatljiv ljudima koji žive u Hrvatskoj.
– Trudim se imati minimalnu zaradu da što veći broj ljudi može probati naše čokolade, ali kada smo radili ovu od magarećeg mlijeka, nismo se vodili tom logikom.
Željeli smo svjetski proizvod, najviše klase, a kod nas dolaze bogati ljudi koji takvu ekskluzivnu stvar sebi mogu priuštiti – kaže Biškić. Čokolade Nadalina ne možete kupiti bilo gdje.
Dok začinima Nadalina iz svog pogona opskrbljuje gotovo sve supermarkete u zemlji i susjedstvu, čokolade Nadalina možete kupiti u izabranim dućanima i Nadalininoj čokoladarnici u centru Splita. Ondje možete poslušati i čokoladnu ploču, samog gazde i njegova benda, Gibonnija, Nene Belana i ostalih iz te čokoladne edicije, a poslije smazati nosač zvuka.
Izvozimo čokolade – Kada sam tek počeo raditi recepture za čokolade, želio sam zainteresirati jedan uski krug ljudi koji vole tamnu čokoladu i žele probati nešto vrhunsko, ne na kilograme, nego na grame.
Osim u našem dućanu, prodajemo čokolade u duty free shopovima na aerodromima kao i u delikatesnim dućanima.
U Hrvatskoj ih je 50-ak, a izvozimo u nekoliko europskih dućana: u Londonu, Beču, Amsterdamu i nedavno je išla probna pošiljka u Švedsku pa ćemo vidjeti kako ide prodaja – kaže Marinko Biškić koji je proizvodnjom čokolade ostvario svoje snove i utažio strast za čokoladom koju obožava.
Sve recepture su njegove, a Nadalina proizvodi čak 70-ak različitih vrsta čokolada: sa smokvama, punjene maslinovim uljem s pinjolima i ostalim blagom Dalmacije.
Samo organska linija ima petnaest različitih čokolada. – Tu svoju mikrotvornicu čokolade nisam napravio da bih se obogatio. Ispunjavao sam svoje želje iz mladosti. Igram se, kušam, isprobavam i pravim vrhunske čokolade.
Nadalina proizvodi začine 28 godina, s čokoladom sam krenuo prije deset i zaista uživam kada na društvenim mrežama pročitam kada neki Japanac preporuči drugome da u Splitu pronađe naš mali dućan gdje će kupiti vrhunsku čokoladu koja je domaći proizvod – kaže Biškić.
Izvor: Večernji.hr