Arhiva

SELMO CIKOTIĆ: Večeras promocija knjige “Nato i sigurnost Evrope”
“Nato i sigurnost Evrope”, naziv je knjige autora prof.dr. Selme Cikotića, dekana Nacionalne sigurnosne akademije i bivšeg ministra odbrane BiH i generala Fikreta Muslimovića, koja će biti promovisana danas u BKC-u Tuzli, sa početkom u 18h. Promotori su NJ.E. Martin Kačo ambasador Slovačke u BiH, prof.dr. Kenan Dautović general Oružanih snaga BiH i NJ.E. dr. Boro Vučinić ambasador Crne Gore u Hrvatskoj, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost i bivši ministar odbrane Crne Gore.

Profesor Cikotić poziva sve zainteresovane da dođu na promociju knjige, ali ističe bitnost određene populacije kojoj bi ova knjiga mnogo značila. „Knjiga „Nato i sigurnost Evrope“ zanimljiva je za sve one koji žele da razumiju trendove u savremenom svijetu, a posebno na prostoru Evrope, Balkana, BiH i susjedstva sa stanovišta politike, sigurnosti, međunarodnih odnosa i diplomatije, ekonomije, pa i tehnoloških i kulturoloških stanovišta. Oni koji se bave različitim oblastima sigurnosti, oni koji rade u pravosuđu ili oni koji žele da razumiju šta se danas i u posljednje dvije decenije u sigurnosti na ovim prostorima dešava, na relaciji NATO-a i Rusije sa posebnim osvrtom na Bosnu i region u tom kontekstu.

Na pitanje da li BiH treba i da li će ući u NATO, profesor dodaje: „Mi smo u okviru ove studije koja je predstavljena u okviru knjige, a i na raznih drugih analiza, zaključili da je ulazak BiH u NATO neminovan i jedini siguran i stabilan put  za BiH u budućnosti. Sve drugo je jako neizvjesno i opasno za našu državu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button