BiH

Sarajevo proslavilo 40. godišnjicu ZOI ‘84 otvaranjem umjetničke instalacije “Sarajevo Olympic Journey”


Danas je grad Sarajevo obilježio 40 godina od nezaboravnih Zimskih olimpijskih igara ‘84 svečanim otvaranjem umjetničke instalacije pod nazivom “Sarajevo Olympic Journey”. Ovaj događaj okupio je brojne zvaničnike, umjetnike i građane koji su zajedno uveličali ovaj umjetnički događaj.

Inspirirana duhom olimpijskih igara, umjetnička instalacija akademske skulptorke Edine Selesković, “Sarajevo Olympic Journey” predstavlja svojevrsno putovanje kroz vrijeme i sjećanje na neponovljive trenutke koji su obilježili historiju Sarajeva. Postavka se sastoji od ikonografskih olimpijskih krugova, ali se njeno značenje proteže dalje, nadograđujući se na ideju kruga kao simbola putovanja i beskonačnosti ljudskog duha.

Jedan od glavnih elemenata instalacije je okulus, postavljen na način koji omogućuje raznoliko posmatranje kretanja ispred sebe, dok istovremeno potiče posmatrače da se osjećaju dijelom nečega većeg od samih sebe. Krugovi postaju spiralna forma koja simbolizuje protok vremena i stvara prostor za nova zajednička iskustva publike.

Na svečanom otvaranju obratio se predsjednik Organizacionog odbora oblilježavanja  40. godišnjice ZOI84, Jasmin Ademović koji je istakao kako je i sam Međunarodni olimpijski komitet neformalno potvrdio da je ovo do sada najveći broj aktivnosti ikada u povodu obilježavanje godišnjice Olimpijade i da će nastojati da se to tako i nastavi. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić u svom obraćanju kazao je kako je sve ovo što se danas dešava važno pogotovo u vremenima kadanogi pokušavaju da prepravljaju historiju. Otvaranju su prisustvovali i brojni ugledni gosti iz diplomatskog i kulturnog miljea, među kojima je bio i NJ.E. Gospodin François Delmas, ambasador Republike Francuske u BiH koji se također obratio prisutnima.

Umjetnica Edina Selesković, autorica ove monumentalne instalacije, istakla je kako je inspiracija za ovaj projekt proistekla iz želje da se zajedno sa sugrađanima oda počast nezaboravnim trenucima ZOI ‘84 i da se njihov duh zadrži u srcima i sjećanjima svih generacija.

Posebnu draž svečanom otvaranju dodao je specijalni aranžman kompozicije “Bolero”, koju je izveo francuski kompozitor Eric Breton, obogaćena elementima bosanskog folklora te poruke svih onih koji su na neki način gradili Olimpijadu prije četrdeset godina a koje je pročitao veliki Rinko Golubović dodatno je naglasila simboliku ovog događaja.

Umjetnička instalacija “Sarajevo Olympic Journey” predstavlja spoj tradicije i savremenosti, te podsjeća na važnost zajedništva i kulture koja spaja ljude bez obzira na njihove različitosti. Ovaj projekat ne bi bio moguć bez podrške Grada Sarajeva, Općine Centar, Francuskog Instituta u BiH te mnogobrojnih kompanija koje su dale svoj doprinos u realizaciji ovog monumentalnog djela poput: Derubis Caravans, Šibegović inženjering, Mibral, Cementara Lukavac, Normal Arhitektura.

Svi građani i građanke pozvani su da posjete ovu jedinstvenu umjetničku instalaciju te da svojim prisustvom, ali i porukama u otvorenom ateljeu u parku Zetra doprinesu nastavku života ovog projekta, čime će simbolika ZOI ‘84 ostati živa i dalje njegovati duh zajedništva i inspiracije među svima nama. Otvoren je poziv građanima da se priključe analogno ili digitalno te da svoje poruke sjećanja pošalju i putem maila kulturamedija@gmail.com.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button