Svijet

Šokantan izvještaj UN-a: Izraelci mučili i strijeljali palestinske žene i djevojkeStručnjaci UN-a danas su izrazili zabrinutost zbog vjerodostojnih navoda o nečuvenim kršenjima ljudskih prava kojima su palestinske žene i djevojke i dalje izložene u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Palestinske žene i djevojke su pogubljene u Gazi, često zajedno s članovima porodice, uključujući njihovu djecu, prema primljenim informacijama.

“Šokirani smo izvještajima o namjernom ciljanju i izvansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neke od njih su držale bijele komade tkanine kada ih je ubila izraelska vojska ili pridružene snage,” rekli su stručnjaci.

Možda će Vas zanimati i:

Stručnjaci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja stotina palestinskih žena i djevojaka, uključujući branioce ljudskih prava, novinare i humanitarne djelatnike, u Gazi i na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Mnoge su navodno bile podvrgnute nečovječnom i ponižavajućem tretmanu, uskraćeni su im menstrualni ulošci, hrana i lijekovi te su ih teško pretukli. Najmanje jednom su palestinske žene zatočene u Gazi navodno držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

“Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru također bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja i pretresa od strane muških oficira izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatočenice su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem,” rekli su stručnjaci. Također su primijetili da je fotografije zatočenica u ponižavajućim okolnostima također navodno snimila izraelska vojska i postavila na internet.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da je nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, navodno nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi.

“Postoje uznemirujući izvještaji o najmanje jednom ženskom djetetu koje je izraelska vojska prisilno prebacila u Izrael te o djeci koja su odvojena od roditelja, čije boravište ostaje nepoznato. Podsjećamo Vladu Izraela na obavezu da podržava pravo na život, sigurnost, zdravlje i dostojanstvo palestinskih žena i djevojaka i da osigura da niko ne bude podvrgnut nasilju, mučenju, zlostavljanju ili ponižavajućem tretmanu, uključujući seksualno nasilje,” rekli su stručnjaci.

Pozvali su na nezavisnu, nepristranu, brzu, temeljitu i učinkovitu istragu o optužbama te na saradnju Izraela u takvim istragama.

“Uzeti zajedno, ova navodna djela mogu predstavljati teška kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i humanitarnog prava te dovesti do ozbiljnih zločina prema međunarodnom kaznenom pravu koji bi se mogli procesuirati prema Rimskom statutu. Oni koji su odgovorni za ove očite zločine moraju odgovarati, a žrtve i njihove porodice imaju pravo na potpunu naknadu i pravdu,” dodali su sturčnjaci.

Izvještaj je objavljen na zvaničnom sajtu Ujedinjenih naroda.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button