BiH

Sarajevo domaćin prvog Evropskog samita o islamofobiji


Samo nekoliko dana prije nego će Slovačka, koja je obećala da će odbiti ulazak muslimanskim izbjeglicama, preuzeti predsjedavanje EU, prvi Evropski samit o islamofobiji će ugostiti evropske i američke političke, akademske i lidere civilnog društva, koji će pokušati da pronađu rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i anti-muslimanskih zločina iz mržnje u Evropi.

Samit će biti održan u Sarajevu od 24. do 26. juna, a učešće su već potvrdili bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, osnivač Fondacije Doktori bez granica (MSF) Bernard Kouchner i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i predstavnici iz 17 evropskih zemalja i različitih vjerskih zajednica.

Na Samitu će biti nekoliko ključnih pitanja kao što je uspostava najbolje prakse politika u borbi protiv islamofobije širom evropskih zemalja. Ovo će biti objedinjeno u Izvještaj, koji će biti na raspolaganju za kreatore evropske politike nakon Samita. Bit će održana panel diskusija o tome kako zajednice mogu raditi zajedno u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti. Također, planirano je da se dostave studije slučaja specifične za zemlje i predlože pristupi rješavanju.

Akademski savjetnik Samita Farid Hafez sa Univerziteta u Salzburgu kazao je da islamofobija predstavlja glavni izazov u demokratiji Evrope, slobodi i vrednovanju tolerancije i pluralizma.

– U pozadini poziva američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i mađarskog premijera, gdje oboje navode da islam nema mjesta u njihovoj državi, krajnje je vrijeme za ovakav jedan Samit, kazao je Hafez.

On je također pojasnio da je odabir Sarajeva kao grada domaćina za prvi Evropski samit o islamofobiji značajan zbog historije.

-Nedaleko od Sarajeva je Srebrenica. Samo nekoliko dana prije Samit bit će obilježena 21. godišnjica masakra nad 8.000 muslimana u tom gradu”, kazao je.

U sklopu Samita bit će održan ramazanski iftar u Sarajevu na kojem će prisustvovati preko 400 gostiju.
Izvor: avazMožda će Vas zanimati i:

Back to top button