ArhivaLifestyle

Riba sardina slavi svoj dan










Većina ljudi je čula za sardine, a opće je mišljenje da izgledaju ružno. Također je opća istina da većina ljudi nikad ih nije probala. Ako do sada niste probali sardine, iznenaditi će vas kako ćete ih brzo zavoliti.

Nevjerojatan je izvor B12 i Omega masnih kiselina. Poput ostalih namirnica koje dobivamo iz mora i sardine su bogate proteinima. Jedna konzerva (85-100 g) osigurat će vam 14-24 grama proteina što može parirati sa 18 grama proteina u 85 grama pilećih prsa.

Pritom se ne smije zaboraviti na ulogu proteina u održavanju osjećaja sitosti, što će spriječiti nepotrebno grickanje između obroka. Sardine su i odlična hrana za mozak jer djeluju na  moždane funkcije i potiču pamćenje.

Danas je nacionalni dan sardina, pa ovom prilikom možete da saznate više o ovim malim ribama i kako možda već uživate u njima bez da znate.

Historija sardina

Sardine su svoje ime dobile po mediteranskom otoku Sardinije. Englezi su ovaj pojam dobili iz grčke historije, gdje se riječ koristila za opisivanje crvene boje ribe i morske regije u kojoj su ih popularizirali.

Veliki broj hranjivih sastojaka koji se nalaze u ovoj ribi, u kombinaciji s učinkovitošću u kojoj se mogu pakirati i otpremati pretvorili su ih u važnu trgovinsku jedinicu već stoljećima.

Sardine se koriste u mnogim jelima i usko su povezane s inćunima koji se poslužuju uz salatu Cezar i kao osnovni okus u Worcestershire umaka. Oni su ujedno i jedan od glavnih sastojaka popularnog namaza na bazi sardele koji se koristi u Engleskoj za mnoga jela ili samo poslužen na maslacu.

Kako proslaviti Nacionalni dan sardina

Najbolji način da proslavite dan sardina je pokušaj prevladavanja straha od ove ukusne ribe. Obično se nalaze u konzervama, kisele ili upakirane u ulje ili s dodatkom senfom, kečapa, povrća da bi se sačuvale. U konzervi s maslinovim uljem ili svježe, sardine su jedna od najboljih fitness namirnica. Osim što su jeftine, sardine mogu učiniti čuda za vaše zdravlje i fizički izgled.

Svaki obrok sardina bogat je željezom, kalcijem i vitaminom D i jača kosti. Sardine sadrže i koenzim Q10 koji pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav i energiju. Ono čime ne obiluju su živa, pesticidi i kemikalije. Zbog male veličine i kratkog životnog vijeka, ova riba upija vrlo malu količinu štetnih tvari. Sardine je najbolje jesti konzervirane u vodi ili umaku od rajčice, ali ne i u ulju.

Popularno ih poslužuju kao prilog ručku, često s paradajzom i svježim avokadom na vrhu hrskavog krekera. Također se često dodaju juhama i sendvičima kako bi pojačali svoj okus. U stvari, ako ste ikad jeli juhu s ribom, vjerojatno je sardina korištena za pojačanost okusa.

Dan sardina je sjajna prilika da saznate koliko volite sardine!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button