Svijet

Reportaža BBC-a o “nevidljivim” Bosancima i Hercegovcima u SAD-u


Prije dvije decenije brojni Bosanci i Hercegovci izbjegli su u SAD i neselili su se u St. Louisu. Reporter BBC-a Anthony Zurcher razgovarao je s nekima od njih koji su izgradili karijere i postali uspješni u SAD-u, među kojima je i Ajlina Karamehić-Muratović, profesorica na Univerzitetu u St. Louisu.

“U razgovoru s ljudima često čujem anti-islamska stajališta, pa i od onih koji očito nisu ni svjesni da sam ja muslimanka. To me ponekad šokira”, objasnila je Ajlina.

Zurcherovi sagovornici porijekom iz BiH ističu da je islamofobija raširena pojava u SAD-u i da su pojedine osobe nedavno u St. Louisu prijetile jednoj porodici migranata koji su tražili kuću u naselju Affton. Također, pojedinci često vrijeđaju porodice sa Bliskog istoka i nazivaju ih teroristima.

Zurcher navodi da je razgovarao sa Bosancima i Hercegovicma kako bi oni podijelili svoja iskustva o izbjeglištvu, s obzirom na to da se oni mogu nazvati uspješnom pričom migracija u SAD. Oni su se potpuno uklopili u američko društvo i ne odudaraju od svoje okoline.

“Oni se mogu identifcirati sa žrtvama islamofobije, ali su oslobođeni tereta boli koju ona donosi”, piše Zurcher.

Karamehić-Muratović ističe da su Bosanci i Hercegovci u SAD-u “nevidljivi”, jer praktično dolaze iz Evrope, oblače se zapadnjački i ne razlikuju se mnogo od većine Amerikanaca.

“Mislim da nam pomaže i činjenica što smo bijeli. Izgledamo kao da se potpuno uklapamo u okolinu, sve dok ne čujete naš akcenat”, rekla je Karamehić-Muratović.

Ona ističe da često putuje u BiH sa svojim mužem i troje djece, jer ne želi da njena djeca zaborave svoje korijene.

“Mislim da kada učite djecu njihovoj kulturi i mjestu porijekla, vi ih na određeni način i štitite”, zaključila je Karamehić-Muratović.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button