Svijet

Bosanci u St. Louisu bogatiji od Amerikanaca

Posljednje istraživanje u SAD-u pokazalo je da u gradu St. Louisu živi 50.000 osoba porijeklom iz BiH, istakla je direktorica Internacionalnog instituta u St. Louisu Anna Crosslin.

Ovaj institut je u periodu od 1993. do 2001. godine pomogao da se u St. Loisu smjesti 7.000 izbjeglica iz BiH.

“Nema sumnje da je dolazak ljudi iz BiH značio mnogo za ovaj grad koji je u tom periodu bilježio pad broja stanovnika. Izbjeglice iz BiH su doprinijele i boljem ekonomsko razvoju pojedinih gradskih sredina”, rekla je Crosslin.

Analize su pokazale da su migranti u SAD-u koji su zarađivali više od 83.000 dolara godišnje osnovali veliki broj kompanija.

“Građani porijeklom iz BiH značajno doprinose zajednici, plaćaju porez, a u proteklom su periodu bili zaslužni za otvaranje velikog broja radnih mjesta”, rekla je Crosslin.

Njihova zajednica je izgradila dvije džamije u St. Louisu, a uspostavili su i privrednu komoru.

Od početnih poslova na najnižim pozicijama, mnogi su dospjeli na pozicije menadžera, direktora, inžinjera, kao i univerzitetskih profesora. Snalažljivost i dobre ideje koje su ponijeli iz rodne Bosne i Hercegovine, učinili su da Bosance u tom Američkom gradu svrstaju visoko na ljestvicu respektabilnih imigrantskih naroda, a njihov trud ih je učinio 25% bogatijim od Amerikanaca.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button