Doručak se u drevnoj Grčkoj smatrao najvažnijim obrokom koji je pomagao da se izdrži naporan radni dan, u Engleskoj se bogat doručak jede još od 17. stoljeća, dok je u Belgiji i Francuskoj poznata tradicija jutarnjih croissanta i drugih peciva.
Kultura doručka, raširena u cijeloj Europi, polako osvaja i kod nas. Iako nutricionisti doručak smatraju najvažnijim obrokom u danu, gotovo tek odnedavno ga možemo naći na menijima naših restorana.
Palačinke su omiljena delicija koja se u različitim varijacijama jede od drevnih vremena. Američke palačinke s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posute šećerom u prahu i listićima badema osvajaju već na prvi pogled. Jaja su također izvrstan izbor za doručak, a kuhar Danijel Benić iz zagrebačkog Aperitivo bara predlaže tradicionalan omlet s različitim dodacima ili čarobno pohovano jaje koje se poslužuje uz tost hljeb i čips od parmezana. Proteinski doručak, koji se sastoji od zobenih pahuljica, različitog voća, jogurta, meda i kakaa, bogat je izvor energije za naporan radni dan, a hrskave bruschette sa svježim sirom, crnim maslinama i sušenim paradajzom idealan su lagani doručak.
Evo nekoliko njegovih izvrsnih prijedloga za kraljevski doručak koji će vas oduševiti:
Američke palačinke:
(za četiri osobe)
Sastojci:
- 200 g brašna za dizana tijesta
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 60 g maslaca
- 12 g praška za pecivo
- 30 g šećera
- 4 g soli
- 20 g ječmenog slada
Način pripreme:
U zdjelu stavimo sve suhe sastojke dok u drugoj ručno pomiješamo mlijeko, jaja, rastopljeni maslac i med. U to lagano dodajemo suhe sastojke miješajući dok se svi ne sjedine. Palačinke peći na laganoj vatri s obje strane, a poslužiti s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Pohovana jaja
Sastojci (za 1 osobu):
- 2 jaja
- 50 g kiselog vrhnja
- 2 ml maslinovog ulja
- svježi kopar
- salata
- tost hljeb
- parmezan
- so
Za paniranje:
1 jaje, brašno, kukuruzna krupica
Način pripreme:
U lonac s hladnom posoljenom vodom stavimo jaja te pustimo da zakuha na vatri. Nakon što je voda zakuhala sklonimo s vatre i držimo jaja u vreloj vodi još pet minuta, nakon čega ih šokiramo/hladimo. Oguljena jaja paniramo u brašno, jaja i kukuruznu krupicu, a postupak ponavljamo dva puta te ih minutu pržimo u vrućem dubokom ulju. Poslužujemo ih na svježoj kremi koju smo dobili miješajući kiselo vrhnje, maslinovo ulje, svježi kopar i so uz salatu, tostirani hljeb i čips od parmezana, nastao tako što smo naribani sir pekli u tankom sloju u rerni na 120 stepeni sat vremena.
Proteinski doručak
Sastojci:
- 30 g zobenih pahuljica
- 5 g goji bobica
- 5 g meda
- 20 g jogurta
- 20 g suhih marelica
- 40 g jabuka
- cimet (po želji)
- 20 g müsli
- 20 g čokolade
Način pripreme:
U čašu slojevito stavljamo redom: müsle, čvrsti cijeđeni jogurt, zobene pahuljice koje smo prokuhali s goji bobicama i medom, kremu od jabuke koju smo dobili tako što smo je ogulili, očistili od košpica te narezali na ploškice i lagano dinstali s cimetom dok ne omekša, pa smiksali, a na vrh idu narezane suhe marelice i komadići čokolade.
tportal.hr