Američka pita s višnjama, poznata i kao “Cherry Pie”, predstavlja savršenu kombinaciju bogatog voćnog punjenja i hrskave kore.
Ova tradicionalna poslastica ne samo da zadovoljava vaše nepce već i budi osjećaj nostalgije za toplim ljetnim danima i opuštenim piknikom.
Slijedite ovaj jednostavan recept i doživite miris i okus ove poslastice u udobnosti vaše kuhinje.
Sastojci:
Za tijesto:
2 i 1/2 šoljice brašna
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 šoljica hladnog maslaca, narezanog na kockice
1/4 do 1/2 šoljice ledeno hladne vode
Za punjenje:
4 šoljice svježih ili smrznutih višanja, očišćenih i odmrznutih
3/4 šoljice šećera
1/4 šoljice kukuruznog škroba
1 kašika limunovog soka
Prstohvat soli
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer.
Dodajte kockice maslaca i utrljajte ih u suhe sastojke dok smjesa ne postane gruba.
Postupno dodajte hladnu vodu, miješajući lagano, dok se tijesto ne formira. Oblikujte tijesto u krug, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta
U velikoj zdjeli pomiješajte višnje, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok i sol. Ostavite da odstoji dok pripremate tijesto.
Zagrijte pećnicu na 200°C, pa razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini do veličine pite. Stavite tijesto u kalup za pite.
Izlijte pripremljeno punjenje u kalup za pite, poravnajte ga i prekrijte drugim dijelom tijesta. Lagano pritisnite rubove kako biste zatvorili pite.
Lagano zarežite nekoliko otvora na vrhu tijesta kako bi para mogla izaći tokom pečenja.
Pecite pite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a punjenje mekano i mjehurasto.
Posluživanje:
Ohladite pitu na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Poslužite je uz kuglu sladoleda od vanilije ili tučenim vrhnjem za dodatni užitak.
Ova sočna američka pita s višnjama savršen je završetak za bilo koji obrok ili poseban događaj. Svojom jednostavnošću i bogatim okusom, ova poslastica neće razočarati vaše nepce.
Uživajte u pripremi i dijeljenju ove klasične američke poslastice s vašim najdražima!