Panna cotta sa grčkim jogurtom i višnjama je italijanski klasik. Napravljen je od slatkog vrhnja, mlijeka, šećera i želatina i ima nevjerovatan potencijal za transformaciju.
Donosimo recept za pripremu ovog elegantnog deserta – omiljena panna cotta!
Sastojci:
- 1 l slatkog vrhnja za šlag
- 300 gr šećera
- 2 kesice burbon vanilije
- 500 gr grčkog jogurta
- 2 kesice želatina
- sok od pola limuna
- 680 gr očišćenih višanja (1 tegla)
- 1 supena kašika gustina i malo vode
Priprema:
U posudu staviti želatin i preko njega dodati osam kašika vode, tj. pripremite ga prema uputama sa pakovanja. Promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Pomiješati vrhnje za šlag, burbon vaniliju i šećer u šerpi. Miješajte do vrenja, ali ne smije prokuhati. Maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Rastopiti želatin i dodati ga u šerpu sa vrhnjem. Miješati dok se potpuno ne rastopi. Dodati limunov sok i promiješati. Dodati grčki jogurt pa opet promiješati.
Smjesu ravnomjerno rasporediti u čaše, ostavljajući slobodnog prostora na vrhu. Ostaviti da se ohladi u frižideru najmanje tri sata.
U međuvremenu, u lonac dodati višnje iz tegle sa sokom, pošećeriti po želji i dovesti do vrenja. Maknuti sa vatre i dodati gustin koji ste prethodno rastopili u zdjelici sa malo vode. Kuhajte na laganoj vatri još par minuta i ohladite.
Napomena: Ukoliko smatrate da vam je količina šećera prevelika, prilagodite ga vlastitom ukusu. Imajte na umu da trebate dodati i grčki jogurt koji svakako balansira dodanu količinu šećera.
U čaše sa panna cottom dodajte džem od višanja i ostavite da se još malo ohladi. Ukrasite sa listovima mente i poslužite.