Lifestyle

Recept za omiljeni talijanski desert – Panna Cotta!

Lagano a ukusno!




Panna cotta sa grčkim jogurtom i višnjama je italijanski klasik. Napravljen je od slatkog vrhnja, mlijeka, šećera i želatina i ima nevjerovatan potencijal za transformaciju.

Donosimo recept za pripremu ovog elegantnog deserta – omiljena panna cotta!

Sastojci:

  • 1 l slatkog vrhnja za šlag
  • 300 gr šećera
  • 2 kesice burbon vanilije
  • 500 gr grčkog jogurta
  • 2 kesice želatina
  • sok od pola limuna
  • 680 gr očišćenih višanja (1 tegla)
  • 1 supena kašika gustina i malo vode

Priprema:

U posudu staviti želatin i preko njega dodati osam kašika vode, tj. pripremite ga prema uputama sa pakovanja. Promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Pomiješati vrhnje za šlag, burbon vaniliju i šećer u šerpi. Miješajte do vrenja, ali ne smije prokuhati. Maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Rastopiti želatin i dodati ga u šerpu sa vrhnjem. Miješati dok se potpuno ne rastopi. Dodati limunov sok i promiješati. Dodati grčki jogurt pa opet promiješati.

Smjesu ravnomjerno rasporediti u čaše, ostavljajući slobodnog prostora na vrhu. Ostaviti da se ohladi u frižideru najmanje tri sata.

U međuvremenu, u lonac dodati višnje iz tegle sa sokom, pošećeriti po želji i dovesti do vrenja. Maknuti sa vatre i dodati gustin koji ste prethodno rastopili u zdjelici sa malo vode. Kuhajte na laganoj vatri još par minuta i ohladite.

Napomena: Ukoliko smatrate da vam je količina šećera prevelika, prilagodite ga vlastitom ukusu. Imajte na umu da trebate dodati i grčki jogurt koji svakako balansira dodanu količinu šećera.

U čaše sa panna cottom dodajte džem od višanja i ostavite da se još malo ohladi. Ukrasite sa listovima mente i poslužite.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button