Lifestyle

RECEPT DANA: Rižoto sa povrćem







Sastojci:

300 g riže,

1 glavica crvenog luka,

2-3 čehna bijelog luka,

2 paprike,

1 mrkva, list i korijen peršuna,

1 manja tikvica,

1 manji patlidžan,

2 paradajza,

maslinovo ulje,

goveđi temeljac,

so,

malo maslaca,

1-2 kašike rendanog parmezana.

 

Priprema:

  1. U posudu staviti 1,5 l vode i kocku za supu ili temeljac i kuhati da zavri, da dobijete temeljac za podlijevanje rižota. U dubljoj tavi zagrijati kašiku maslinovog ulja. Crveni luk sitno nasjeckati i staviti na zagrijano ulje. Bijeli luk nasjeckati i dodati na luk u tavi te pržiti dok ne porumeni.
  2. Dodavati povrće i pržiti – prvo nasjeckanu papriku pa mrkvu i peršun. Patlidžan oguliti i narezati na kockice i potopiti u hladnu vodu da izvuče gorčinu. Tikvicu oguliti i nasjeckati pa dodati na prethodno uprženo povrće. Pržiti malo pa dodati ocijeđen patlidžan. Na kraju oguliti paradajz, nasjeckati i dodati na povrće.
  3. Rižu oprati, ocijediti i dodati na povrće. Pržiti desetak minuta i dodati malo vrućeg temeljca. Miješati rižu i povremeno dodavati temeljac. Kuhati dvadesetak minuta i na kraju dodati sitno nasjeckani peršunov list.
  4. Ugasiti vatru, dodati parmezan, promiješati i na vrh staviti kocku maslaca. Sve lagano izmiješati da se maslac otopi.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button