Paša lokum – sultanova sarma
POTREBNO:
- 1 l mlijeka
- 140 g glatkog brašna
- 60 g gustina
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g kakaa
- 150 g maslaca
- 100 g kokosa
- 200 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
- Veliki lim od šporeta premazati tankim slojem maslaca pa preko cijele površine ravnomjerno rasporediti kokos.
- Od litre mlijeka odvojiti oko 250 ml, ostatak staviti na vatru da zakuha. Pomiješati u drugoj posudi pjenjačom brašno, gustin, kakao, šećer i vanilin šećer i 250 ml mlijeka, pa kada mlijeko provrije ukuhati. Kuhati uz miješanje par minuta kao puding.
- U gustu i vruću kremu umiješati maslac narezan na komadiće i uz miješanje sjediniti sa kremom.
- Sada oprezno izliti ovu smjesu preko kokosa u limu. Ravnomjerno i u tankom mlazu izlijevajte i na kraju samo lagano poravnajte kašikom. Možda će vam se činiti kako ove smjese ima premalo za tako veliki lim, no ima je dovoljno i tako treba biti. Pazite samo da ne izlijete sve odjednom na sredinu lima, jer ćete teško razvući kremu u svim smjerovima zbog kokosa na koji je istresate.
- Tako izlivenu kremu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku cca 30 min.
- U međuvremenu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag.
- Izvaditi lim iz hladnjaka pa cijelu površinu premazati vrhnjem. Vratiti na još 1 sat u hladnjak.
- Potom izrezati površinu na 10 pravokutnika. Uz pomoć špatule polako zarolati svaki komad u oblik sarmice. Ne biste trebali imati problema sa ljepljenjem ako ste sve dobro napravili do sad. Imajte na umu također da je ovo jako osjetljiv i mekan desert pa nježno postupajte s njim. Roladice (sarmice) oprezno prebacite na pladanj jednu do druge i držite na hladnom do posluživanja.
Izvor: Tv1